Kurt Oddekalv. Foto: Skjermdump fra Youtube.

Oddekalv varsler anleggsbesøk langs hele kysten

- Vi er i gang med et prosjekt hvor vi skal undersøke flere anlegg. Vi har nå startet i Hordaland og etterhvert går vi nordover, forteller Kurt Oddekalv, leder av Norges Miljøvernforbund (NMF).

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

I nærmeste fremtid skal Miljødronningen besøke Sunnhordaland ifølge miljøvern-lederen.

- I Hordaland nå trimmer vi opp utstyret, samtidig som video-dokumenterer, slik at vi er klare for flere tokter nordover, forteller han.

Besøkte Lerøy Vest

Seinest i forrige uke besøkte Miljødronningen en lokalitet tilhørende Lerøy Vest i Sørfjorden, og ifølge Oddekalv har de besøkt dette anlegget ved flere anledninger.

- Da vi var der nå sist var oppdretterne rett og slett aggressive og ville at vi skulle flytte oss, men vi fikk gjennomført de undersøkelsene vi hadde planer om, forteller han til kyst.no.

https://www.youtube.com/watch?v=r56zESbtYOs&feature=youtu.be

Vil ha anlegget bort

Ifølge Fiskeridirektoratets oversikt over MOM-undersøkelser, kan man se at lokaliteten er rangert gult (kategori 3 av 4, der 1 er best). Oddekalv mener at anlegget ligger i bakevje, og sier det er det samme anlegget hvor Oddekalv først dokumenterte det han kaller "dritten fra næringen" tilbake i 2009.

- Status under anlegget var det samme nå som da. Ingenting har blitt bedre og nå vil vi ha det bort, sier han.

Ifølge NMF foregår filmingen på 130 meters dyp, og i tillegg til film skriver de tilstandsrapporter.

- Årsaken til at vi gjennomfører disse undersøkelsene er å dokumentere all dritten slik at det er mulig å få gjort noe med det. Næringen sier de ikke forurenser og det er noe tull. Bare se på filmene, legger han til.

Dokumentasjonen som NMF sitter igjen med etter gjennomførte tokter sendes til myndigheter og til utlandet.

Kyst.no har så langt ikke lykkes å få kommentar fra Lerøy.