Turid L. Solheim, regiondirektør for Marine Harvest Region Nord. Foto: Marine Harvest.

Marine Harvest samler tre lokaliteter i èn

Marine Harvest vil nå å legge ned tre anlegg i Kvænangen, og erstatte de med èn ny lokalitet, uten at det påvirker produksjonen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Marine Harvest fikk i forrige uke vedtatt dispensasjon fra kystsoneplanen til å etablere et nytt anlegg på østsiden av Spildra i Troms. Det har vært mye engasjement i «Kvænangen-saken», både fra media, selskapet selv og lokalbefolkningen.

Les også: Marine Harvest fikk ja til nytt anlegg

Bakgrunnen for det hele er at Marine Harvest overtok tre lokaliteter i Kvænangen som del av Morpol-oppkjøpet for tre år siden. To av lokalitetene (Hjelnes og Ytre Hamnebukt), ligger for nær fabrikken til selskapet, mens Svartberget har for dårlig bunnforhold. Dette har ført til at Marine Harvest har stått på for å få gjennomslag for dispensasjon til ny lokalitet i kystsoneplanen.

- Vi ønsker å legge ned tre av våre anlegg i Kvænangen, og erstatte de med en ny lokalitet. Vi vil dermed produsere like mye fisk som vi gjør i dag, opplyser regiondirektør Turid Lande Solheim fra Marine Harvest.

Etter endelig ja til etableringen skal de nå erstatte de tre «utdaterte» matfiskanleggene med ett nytt moderne oppdrettsanlegg.

- De tre lokalitetene blir samlet i ett nytt anlegg på en bedre lokasjon miljømessig, konstaterer hun.

- Ser behovet for arbeidsplasser

Solheim synes kommunen har håndtert hele prosessen på en ryddig måte.

- Vi har ingenting i mot en god diskusjon så lenges det gjøres saklig og faktabasert, sier hun.

Hun forteller så at hun har opplevd en en frisk debatt, hvor noen enkeltpersoner har ytret seg.

- Men vi tror de fleste har fått med seg at vi gjør dette for å blant annet bedre miljøforholdene i fjorden, ved å erstatte tre anlegg med ett. Vi ser også at i en liten kommune som Kvænangen ser mange behovet for arbeidsplasser, og at dette vil bidra til flere arbeidsplasser, legger hun til.