Skottland har produsert "Label Rouge"- laks i flere år. Illustrasjonsfoto: Scottishsalmon.co.uk.

Vil produsere «Label Rouge» i Smøla

Selskapet Namgam ønsker å etablere nytt anlegg for oppdrett av matfisk på lokaliteten Svanøya, i Smøla kommune. Her vil de produsere «Label Rouge» laks. Får de det til, blir de nummer to i Norge.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

- Behovet for lokaliteten er å etablere og drifte produksjon av matfisk under den strenge standarden "Label Rouge", skriver selskapet i søknaden om ny lokalitet som nå ligger hos kommunen.

Tidligere har bare Pure Norwegian Seafood og skotsk laks oppnådd «Label Rouge»-standarden

Grønn drift

Namgam er et 100 % eid selskap av Nekton Havbruk, og prosjektet de vil starte opp skal ha fokus på å redusere risiko for sykdom, bedre bekjempelsen av lus ved å korte ned tiden i sjø og eksponering i åpne merder, samt bedre fiskevelferden generelt med lavere dødelighet og økt tilvekst.

- Alt skal drives i et «grønt C-regime», konstateres det.

De ønsker en årlig produksjon av 2000 tonn laks, og poengterer  det at det er en «vanlig driftsform med plastringer", men at de skal ha utsett av postsmolt, drifte rensefisk og bruke dype lusekjørt.

Tar fatt på høringsuttalelser

Høringsfristen på søknaden var 2 august og Johannes Schrøder ved Smøla kommune forteller til kyst.no at de har mottatt flere innspill på søknaden.

- Vi har fått en del høringsuttalelser, men vi har enda ikke rukket å se på de. Vi skal gå gjennom de, summere opp og skrive vår egen uttalelse snarlig, forteller Schrøder.

- Forhåpentligvis har vi fått det unnagjort i løpet av neste uke, legger han til.

Kyst.no har ikke lykkes å nå Mikal Eines, daglig leder i Smøla Klekkeri og Settefisk, og leder i Namgam.