Det var topp stemning i laksebakken/Salmon Hill der YoungFish lagde feststemning for rytterne som tråkket seg opp bakken hele 12 ganger. F.v: Roman Pankov, Marte Vassbotten, Håvard Bakke Tennebø, Ørjan Drønen Madsen, Carl Johan A. Sandberg, og Tormod Øverland. Foto: Therese Soltveit.

Full fest i laksebakken

Denne helgen har det vært full rulle i laksebakken under sykkel-VM i Bergen. I skinnende sol har syklistene kjempet seg oppover den tøffe bakken gang på gang, og flere satt inn rykket nettopp her.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

I finalehelgen av sykkel-VM 23. – 24. september har det vært full rulle i laksebakken/Salmon Hill (klatrebakken opp mot Ulriken), også kjent som landåslien i Bergen.

YoungFish under sykkel-VM tidligere denne uken. Foto: YF.

I strålende solskinn viser laksehovedstaden Bergen seg fra sin beste side. Blant de mange tusen som har møtt opp i laksebakken, fant kyst.no organisasjonen YoungFish, som hadde rigget seg seg til med bannere, flagg og lakseeffekter og heiet rytterne frem.

- Det er enormt bra liv og mange som har kommet for å få Youngfish og "laks er viktig for Norge" stasj.  Det har vært bra liv begge dager, men mest folk i dag, sier Marte Vassbotten fra Youngfish til kyst.no.

Lengre opp i bakken kunne man se enda flere bransjeaktører i havbruksnæringen, som hadde rigget seg til for å heie Norge frem og promotere norsk laks.

Les også:

God lakse-PR

Laksenæringen har under hele sykkel-VM fått mye god PR-dekning både live på tv og i avisene. Spesielt laksetrucken ,idt på Torgallmenningen var godt synlig under arrangementet, og har servert mange tusen sultne VM-entusiaster laksemåltider

Laksetrucken til Norges Sjømatråd i Bergen har vært godt synlig midt i sentrum, og den har laget god blest om havbruksnæringen som er sykkel-VMs generalsponsor. Foto: Therese Soltveit.

hele uken. Les mer om dette her. 

Det var også selvfølgelig mye snakk om laksebakken/Salmon Hill, der mange tusen hadde møtt i løpet av arragementet. Midt i VM-festen under lørdagens etapper, hadde blant annet også brønnbåtrederiet Sølvtrans dåp og låg til kai ved Vågen i Bergen. Les mer om dette her. 

Krevende løype

VM-syklistene har i løpet av helgen kjempet seg oppover den tøffe laksebakken gang på gang, og fellesstartløypen er beskrevet som teknisk krevende, og byr på mye action og spenning hele veien.

På lørdag formiddag var fellestart junior herrer først ut, og seieren gikk til danske Julius Johansen. Deretter gikk fellestart for kvinner elite av stabelen, der nederlandske Chantal Blaak kunne stå øverst på pallen.

Se video under for å kjenne litt på stemningen som var i laksebakken. Saken fortsetter under video.

[video width="368" height="656" mp4="https://kyst.no/wp-content/uploads/2017/09/video-1506250963.mp4"][/video]

VMs store høydepunkt

Søndagen var VMs store høydepunkt, for både for publikum og utøvere, og det var en fantastisk stemning langs løypen. Herrenes elite kjempet seg gjennom den 276,5 km tøffe løypen, som går opp laksebakken flere ganger.

Løypen startet i Øygarden og rytterne skal kjøre hele 12 runder i fellesstart løypen i Bergen sentrum og omegn. De siste 2,5 km av løypen er flat med slake svinger og ingen rundkjøringer. Selve spurten er på 300 meter.

Blant favorittene var Peter Sagan og norske Edvald Boassen Hagen og Alexander Kristoff.

Boassen Hagen havnet bakpå i siste runde av laksebakken, mens Alexander Kristoff lå bra an i siste del av etappen og på de siste 100 meterne lå nordmannen an til å ta seieren. Han lå side om side med flere ryttere, og det var bare cm om å gjøre for at Kristoff skulle få gull, istedenfor sølv. Men seieren denne søndagen gikk til slovakeren Peter Sagan.

Les også: Sykkel-VM tråkkes snart i gang med laksen i fokus 

Se flere bilder fra laksebakken under: 

[gallery link="file" columns="7" ids="147467,147452,147460,147465,147474,147475,147473,147472,147469,147468,147461,147462,147463,147464"]