Mange havbruksstudenter er bekymret for om de har jobber i havbruksnæringen etter endt utdanning. Illustrasjonsfoto av studenter på merdkanten Foto: Nord universitet

Havbruksstudenter frykter mangel på jobber

Regjeringens skatteforslag gjør at flere store havbruksprosjekter er blitt satt på vent. Det gjør at studentene frykter mangel på havbruksjobber fremover. Økonomiprofessor Karen Helene Ulltveit-Moe sier at de ikke har noe å frykte.

Publisert Sist oppdatert

Den 28. september la regjeringen frem sitt forslag om en ny grunnrenteskatt for havbruksnæringen. Forslaget innebærer en økning i produksjonsavgift, innføring av en ny naturressursskatt og en ny grunnrenteskatt. De nye skattene kommer i tillegg til selskapsskatt, formue- og utbytteskatt samt andre skatter og avgifter.

Skatteforslaget har gjort at flere havbruksselskaper nå har satt store investeringer på vent. Mange havbruksstudenter er nå bekymret for om dette vil gå utover antallet jobber i oppdrettsnæringen, ettersom selskapene har gått ut og sagt at dette kan sette tusenvis av arbeidsplasser i fare.

Det skriver NRK onsdag.

– Hva skal vi faktisk jobbe med til slutt? Hva er de fremtidige arbeidsplassene i Norge?

Spørsmålene kommer fra 24 år gamle Mina Frøshaug.

Hun studerer havbruk ved Universitetet i Bergen. Et fem år langt studium, der hun til slutt ender opp som sivilingeniør.

Frøshaug er spesielt bekymret for at arbeidsplassene i distriktene kommer til å forsvinne.

Hun er redd mindre oppdrettsselskap ikke kommer til å ha penger igjen til å satse på forsking og nye idear.

– Det har de ingen grunn til å være, seier professor i økonomi, Karen Helene Ulltveit-Moe.

Hun jobber ved Universitetet i Oslo, og har tidligere ledet et utvalg som i 2019 foreslo å innføre grunnrenteskatt på oppdrett.

Professoren mener skatten ikke er til hinder for forsking og utvikling, fordi den tar utgangspunkt i inntektene som er igjen etter at en har investert i for eksempel forsking.