Arve Gravdal CEO i Niri, med den lukkede produksjonsenheten i Skottland. Foto: Niri
Arve Gravdal CEO i Niri, med den lukkede produksjonsenheten i Skottland. Foto: Niri

Selger lukket oppdrettskonsept og lokalitet ved nedlagt militærflyplass

Det gikk ikke helt som planlagt når Niri skulle produsere laks i sin lukkede oppdrettstank i Skottland. Nå har de lagt konseptet ut for salg.

Publisert

Niri startet produksjon av laks i sin lukkede merdtank på land ved den tidligere militære flyplassen Machrihanish i Skottland, for nesten to år siden. Her satte de inn 26 000 laks i en landbasert oppdrettstank på 1600 kubikkmeter.

I midten av fjoråret måtte fisken fjernes fra tanken etter at vannet ble forurenset med vaskemiddel. På grunn av forurensningen gikk det meste av laksen, som ifølge daverende daglig leder Arve Gravdal hadde nådd slaktestørrelse, til ensilasje. Noe skal også ha blitt frosset ned for prøvetaking for å dokumentere kvaliteten av fisken produsert i den lukkede RAS-tanken.

- Fisken var av super kvalitet, kommenterte Gravdal rundt saken i november i fjor.

Selger produskjonstank og lokalitet

Gravdal understreket også da at hadde stor tro på RAS-teknologien i det lukkede konseptet, og at prosjektet skulle fortsette i både Norge og Skottland. Men planene for Skottland var uklare da det var tre ulike eiere der.

Les ogsåPrøver på nytt med landbasert laks

Nå kan det kan synes som prosjektet endte der for Niri sin del. Nå er nemlig lokaliteten med oppdrettstanken lagt ut for salg.

I en uttalelse på selskapets nettsider skriver de at etter å ha utviklet et anlegg for å bevise at Niri RAS-teknologien virker, har Niri Scotland Ltds aksjonærer tatt beslutningen om å selge anlegget. Dette gjør de ettersom de vil fortsette strategien med å være en teknologivirksomhet og ikke et produksjonsselskap.

- Vi har sterkt tro på at en partner som har kjernekompetanse innen lakseproduksjon, med Niri RAS-teknologi, kan gjøre suksess på anlegget etablert i Machrihanish. Anlegget har tilstrekkelig infrastruktur til å støtte en betydelig ekspansjon i de kommende årene.

Selskapet skriver videre at de ikke bare tror på RAS-teknologi, men ser dette som fremtiden for produksjon av laks. Men Niri Skottlands begrunnelse om at de er en teknologivirksomhet og ikke et produksjonsfirma, står i konflikt med det selskapet uttalte når de sommeren 2017 gjennom Kyst.no sitt søsternettsted i Skottland Fishfarmingexpert.com, annonserte de hadde planer om et Niri RAS-anlegg på 15 000 tonn i året ved Andenes.

De sa da at de ville bli en ledende produsent av sjømat av høy kvalitet på land. Tankene som skulle etableres her uttalte de også ville bli fem ganger større enn den som ble satt i drift i Skottland.

Hva som skjer videre i Norge har Kyst.no ikke lykkes i å nå selskapet for videre kommentarer rundt. Ifølge Brønnøysundregistrene gikk Arve Gravdal ut av styret i oktober 2017.

Selskapet har adresse i Måløy, og styreleder i selskaper er Trond-Inge Kvernevik, nestleder Johan Fredrik Aasen og øvrige styremedlemmer er Svein Magnus Munkejord, Bjørn Larsen, and Ian Donald Mcintyre.