Tre oppdrettsselskap har gått sammen om ny lokalitet i Nordfjord. Den nye lokaliteten Husevågøy er avgjørende for at de skal få satt ut fisk i 2019, etter ILA-problemer i Austevoll. Skjermdump fra Barentswatch.

- Ny lokalitet avgjørende for å få satt ut fisk i 2019

Etter to år med hardt arbeid, har tre Austevoll-selskap nå fått tildelt tillatelse til å etablere ny lokalitet utenfor sitt vanlige produksjonsområde.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

De tre selskapene Langøylaks, Melaks og Troland Lakseoppdrett skal nå i gang med en helt ny lokalitet, som nylig dukket opp på kartverktøyet Barentswatch.

Johannes Njåstad Møgster i Langøylaks forteller til Kyst.no at selskapene planlegger å sette ut ca. 1,2 millioner smolt til høsten (august-oktober).

- Langøylaks, Troland Lakseoppdrett og Melaks har fått tildelt lokaliteten i fellesskap. Vi planlegger samdrift på lokaliteten, slik at vi eier all fisken i lag.

Johannes Njåstad Møgster i Langøylaks sier de nå vil etablere seg permanent i Nordfjord, og at den nye lokaliteten ikke er en midlertidig løsning. Foto: Privat.

Økt fleksibilitet

Austevoll Melaks, Troland Lakseoppdrett og Langøylaks har tidligere hatt alle sine lokaliteter i Austevoll.

- Å ha alle lokalitetene samlet har på mange måter vært praktisk, men har medført en økt risiko knyttet til sykdomsutbrudd, rødt produksjonsområde, innføring av verneområder osv. Det har også gitt oss en begrenset fleksibilitet knyttet til utsettstidspunkt av smolt, legger han til.

Selskapene inngikk derfor et samarbeid for å finne nye lokaliteter for å redusere risiko og for å få økt fleksibilitet. Austevoll Melaks, Troland Lakseoppdrett og Langøylaks startet prosessen med å søke på lokalitet Husevågøy allerede sommeren 2017.

Permanent etablering i Nordfjord

Den særlige risikoen knyttet til eksisterende lokalitetsstruktur har nylig materialisert seg gjennom flere ILA-utbrudd i Austevoll. Konsekvensen av dette ble en bekjempelsessone for ILA i kommunen, som innbefattet alle lokalitetene til Austevoll Melaks, Troland Lakseoppdrett og Langøylaks. Dette innebærer at selskapene stod uten mulighet for utsett av smolt før tidligst i juli 2020.

Bekjempelsessone for ila i Austevoll kommune. Klikk for større bilde.

- At vi nå har fått tildelt lokalitet Husevågøy gir oss en mulighet til å sette ut smolt i 2019 og sikrer grunnlag for videre drift av selskapene. Det er viktig å presisere at arbeidet med lokaliteten Husevågøy startet lenge før ILA-situasjonen i Austevoll oppstod og vi ser på etableringen i Nordfjord som en permanent løsning for å ivareta et stadig behov for en fleksibel og forutsigbar drift av selskapene.

Den nye lokaliteten Husevågøy kom på Barentswatch i uke ni og har en totalkapasitet på 3120 tonn.

Møgster opplyser at de akkurat nå arbeider med å hente inn tilbud på å få lagt ut fortøyninger på lokaliteten, samtidig som de også jobber med å ansette folk til å drifte Husevågøy.