Daglig leder i Statt Torsk Leif Ronny Rætta på merdkandten. Foto: Statt Torsk.

Se «nytorsken» ta fôret etter utsett

Statt Torsk, satte ut fisk i merden torsdag ettermiddag. - Fredag fôret vi for første gang og det gikk bare ett lite minutt før det var full kok i merden, forteller daglig leder Leif Ronny Rætta fra Statt Torsk, som også filmet begivenheten.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Rætta har god kjennskap til torsken da han tidligere jobbet som driftsleder i ulike torskeselskap fra 2005-2012. Han setter stor pris på å være tilbake i «gamet».

- Det er godt å komme i gang igjen med torsk. Alle jeg snakker med er positive og synes det er spennende, så jeg ser frem til fortsettelsen. Det er tidlig enda, sier han til kyst.no.

Utsettet av torskeyngelen gikk fint for seg. Foto: Statt Torsk.

Les også:Torskeoppdrett versjon tre har startet

Enkel og god drift

Rætta forteller at de har valgt å bruke fôringsautomater og litt håndforing til å for fisken istedenfor å investere i en dyr fôrflåte.

- Litt sånn som det var når jeg begynte med torskeoppdrett i 2005. Når man bruker automater sparer man en god del strøm, samt det blir minimalt med fôrspill og det er og mindre tekniske problemer med automater enn fôrflåter, sier han.

Les også:

- Man har og god kontroll på fôringen ettersom det er enklere å justere mengdene som går ut. Når man bruker automater så tilbringer man naturligvis også mere tid ute på merdene som er et stort pluss. Automatene vi har rommer cirka tre tonn så det er ikke daglig stress med å fylle de, legger han til.

18 måneder i sjø

Nofima har er hovedbidragsyter til at torskeoppdrett versjon tre har startet og leverte 70 000 fisk på nær 200 gram som nå svømmer rundt i merden. Rætta forteller at alt har gått kjempefint så langt.

- Fisken kom raskt i merden og oppfører seg bra. Fisken er også veldig fin. Jeg har ikke sett èn deformitet. Den ser også ut som den trives, da den svømmer rundt til fôret kommer, legger han til.

Målet er å slakte ut det siste av fisken etter 18 måneder i november 2017.

- Da skal den nå en vekt på minst 3,5 kilo, og de vekstprotokollene vi har viser at det er fullt mulig, konstaterer han.

(Se mer tekst under filmen)

[video width="854" height="480" mp4="https://kyst.no/wp-content/uploads/2016/06/Statt_torsk.mp4"][/video]

Tror på 40 kroner

Han mener det finnes et stabilt marked for oppdrettstorsk, selv om fisken har vært borte fra markedet en stund.

- Når det gjelder pris, tenker jeg at vi må få minst 35 kroner kiloet, slik markedet er i dag. Jeg mener også det er mulig å oppnå en høyere pris på over 40 kroner på grunn av kvaliteten, sier han kyst.no.

Les også: Prisen for oppdrettstorsk kan nå et høyere nivå enn villfanget

Lokaliteten Rætta nå leder har tidligere blitt brukt til lakseoppdrett av blant annet Pan Fish, men ble også tidligere brukt til torskeoppdrett fra 2008-2012.

- Her har vi gode forhold, og ligger skjermet for det meste av Vest og sørvestlig vind som kan regjere på Statt. Vi er enda tidlig i prosessen og jeg ser frem til fortsettelsen, konkluderer han.