Nathanael Sjo, daglig leder i Norsk Rensefisk kan fortelle at 2023 ser langt lysere ut for bedriften enn året før.

Ser stor endring i markedet for rensefisk

2022 ble et utfordrende år for mange leppefiskere da flere og flere av kundene har gått over til oppdrettet berggylte. For Norsk Rensefisk ble 2022 et bunn-år, men nå ser markedet derimot lysere ut for leppefiskerne.

Publisert Sist oppdatert

Nathanael Sjo, daglig leder i Norsk Rensefisk sier leppefisket har vært deres hovednæring gjennom de siste 10 årene.

Han påpeker at havet er fullt av leppefisk av seks ulike arter, hvorav fire tradisjonelt brukes til avlusing av laksefisk.

- Når vi fisker får vi innslag av alle disse fire artene, og vi leverer i hovedsak samfengt. Så har vi registrert de siste 2-3 årene at noen kunder bare ønsker en eller to spesifikke arter, men vi har ikke vært påvirket av slike preferanser enda, sier han til Norsk Fiskeoppdrett.

Norsk Rensefisk leverer grøngylte, bergnebb, gressgylte og berggylte til deres kunder fra Lindesnes i Sør- til Trøndelag i Nord.

Enn så lenge fisker Norsk Rensefisk med kokt reke samt noe krabbe til agn, og de leverer det de får av artene grøngylte, bergnebb, gressgylte og berggylte til deres kunder.

Etterspørselen etter villfanget leppefisk har ifølge Sjo falt de siste 2-3 årene. Dette sier han er ledet an av selskaper som har vært store kunder av villfanget leppefisk tidligere.

- Noen av disse har redusert forbruket av leppefisk, samtidig som de har gått mer over til oppdrettet berggylte. Dette har hatt stor påvirkning på markedet, som har vært bekmørkt det siste året. Han kan fortelle at 2022 ble et bunnår for selskapet med fangst og levering av rundt 200 000 leppefisk.

- Prognosene for 2023 ser betraktelig bedre ut, og vi regner med å levere i overkant av 300 000 leppefisk i år, det er en endring vi er veldig fornøyd med, påpeker Sjo.

Kraftig redusert fangstgrunnlag

Når det gjelder reguleringen av leppefisket, mener Sjo det var bra å begrense beskatningen fra 28 til 18 millioner på landsbasis, slik at en kom ned på et nivå i tråd med Havforskningsinstituttets anbefalinger.

- Når det er sagt, må det også sies at mange av verktøyene som er brukt i denne reguleringen, er fullstendig bakstreversk. På noen få måneder ble fangstgrunnlaget for de gode leppefiskbåtene redusert med opptil 65 %. Det har fått legge sine føringer på næringen siden, påpeker han.

Les hele artikkelen i Norsk Fiskeoppdrett