Vanskelig å si når Lerøy kan få bukt med «ekstraordinært høye» produksjonskostnader
Lerøy Seafood satt igjen med både rekordomsetning og rekordresultat etter sistekvartal i fjor. Men kostnadene karakteriseres som ekstraordinært høye. Og de vet heller ikke når de kan bli lavere.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
Lerøy Seafood Group rapporterer en omsetning på 4,9 milliarder kr i fjerde kvartal 2016 sammenlignet med 3,6 milliarder kroner samme periode i 2015. Konsernet oppnådde et driftsresultat før verdijustering av biomasse på 1017 millioner kroner, mot 353 millioner i samme periode i 2015.
Driftsresultat før biomassejustering i segment Havbruk ble 827 millioner kroner i fjerde kvartal 2016, opp fra 221 millioner i samme periode i 2015. Havbruk høstet 39.143 GWT laks og ørret i fjerde kvartal 2016 som er en nedgang på 6 % fra samme periode i 2015.
- EBIT/kg økte fra 5,3 kroner per kg i fjerde kvartal 2015 til 21,1 kroner per kg i fjerde kvartal 2016.
- I fjerde kvartal 2016 oppnådde Lerøy Aurora en operasjonell EBIT på NOK 28,3 per kg.
- For samme periode rapporterer Lerøy Midt og Lerøy Sjøtroll EBIT per kg på henholdsvis NOK 17,9 og NOK 18,0.
Høye kostnader
Lerøy Seafood Group oppnår dermed et rekordresultat i 2016, og rapporterer den høyeste omsetning og det høyeste driftsresultat før verdijustering av biomasse i konsernets historie.
- Det er vi selvsagt meget fornøyd med. Vi ser tilbake på et kvartal med meget høye priser på laks og ørret, en sterk etterspørsel, men også noen biologiske utfordringer og en relativt høy kontraktsandel med priser som ligger under spot-prisen, konsernleder Henning Beltestad.
Han sier utfordringene har fått kostnadene til å skyte i været.
- Vi vurderer fortsatt uttakskostnadene på laks og ørret som ekstraordinært høye, sier konsernleder Henning Beltestad, og viser til at fôrkostnader, sammen med kostnader forbundet med å holde seg innenfor myndighetspålagte grenser for lakselus, som de viktigste kostnadsdriverne.
Men han kan kan ikke tidfeste en kostnadsreduksjon.
- Vi har iverksatt en rekke tiltak, og har en forventning om å redusere tilvirkningskostnadene for laks og ørret, men er ydmyk for at det er vanskelig å tidfeste når det vil skje, legger Beltestad til.
Bearbeiding/vap - god vekst i aktivitet
De volatile prisene på laks er fortsatt en utfordring for bearbeidingsaktivitetene, og konsernet arbeider aktivt med å tilpasse seg forventningen om vedvarende høye råstoffpriser. Omsetningen er opp 9 % i fjerde kvartal 2016 sammenlignet med fjerde kvartal 2015, men driftsmarginen har gått ned fra 7,1% til 4,6%. I sum er driftsresultatet falt fra 39 millioner kroner i fjerde kvartal 2015 til 28 millioner i fjerde kvartal 2016.
Salg & distribusjon - positiv utvikling
Segment Salg & Distribusjon sin omsetning på MNOK 4.086 i fjerde kvartal 2016 er opp 25 % sammenlignet med fjerde kvartal 2015. Driftsmarginen falt fra 3,0 % i fjerdekvartal 2015 til 2,8 % i fjerde kvartal 2016. Konsernet har fortsatt mye ubenyttet kapasitet i flere«fish-cuts» og ser et stort potensiale for å øke aktiviteten og inntjeningen innenfor denne delen av verdikjeden i årene som kommer.
Markedsforhold og utsiktene fremover
Styret og administrasjon skriver i meldingen at de i mange år har vært tydelige i sitt syn om behov for endring i regulering i Norge.
- Det er styrets syn at etterspørselsvekst over tid kanskje er den viktigste driver for global konkurranseevne og økt verdiskapning, påpeker Beltestad.
- Fra et langsiktig markedsperspektiv er norsk havbruksnæring i starten av 2017 i en utfordrende situasjon, der manglende vekst i volum har gitt svært høye priser.
De mener rammevilkår med større fleksibilitet for uttak av fisk gjennom året ville bedret mulighetene for industriell virksomhet og trolig redusert risikoen for betydelige svingninger i prisene gjennom året.
- Det er viktigere enn noen gang at det igjen legges til rette for forutsigbarhet i rammevilkårene. Det kreves 5-10 års horisont for å sikre fremtidig global konkurranseevne.
Lerøy påpeker at slike rammevilkår må være tuftet på kunnskap om miljømessig bærekraft og verdiskapning.