Lovundlaks sin landbase på Lovund med Lovundfjellet i bakgrunnen. Foto: Lovundlaks

Lave lusetall på Helgeland

Lovundlaks er spesielt fornøyd om dagen, og kan konstatere at det for tiden er unormalt lite lus både hos dem og på resten av Helgeland. 

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Dersom man ser på ferske luserapporter, kan man se at lave lusetall er gjennomgående for alle anlegg på Helgeland den siste tiden.

Faktisk er det hele ti uker siden sist en lokalitet i produksjonsområde 8 (Nordland sør for Bodø) var over lusegrensen.

Rognkjeks som fremste våpen

Daglig leder i Lovundlaks, Jacob Palmer Meland, forteller til Kyst.no at selskapet gleder seg over de lave tallene.

- Vi gikk inn i vinteren med relativt lave tall på hele Helgeland, og vinteren og våren er jo også ofte den tiden på året der lusa også er lettest å bekjempe. Det er høsten som er mest utfordrende, men det har vært spesielt lite lus over en lengre periode nå, sier han fornøyd.

Selv mener Meland de lave tallene skyldes en god kombinasjon av årstid, samt bruken av gode virkemidler mot lakselusen.

- Det er rognkjeksen som er vårt fremste våpen i kampen mot krepsdyret, i kombinasjon med gode avlusningsmetoder. Dyktige naboppdrettere som holder sine lusetall lave slår positivt ut på våre anlegg og vice versa. 

Det er 10 uker siden sist en lokalitet i produksjonsområde 8 (Nordland sør for Bodø) var over lusegrensen. Skjermdump: Barentswatch

God tilvekst og lav dødelighet

Den engasjerte nordlendingen forteller videre at Lovundlaks har en god produksjon om dagen, men understreker at selskapet ikke tar noe for gitt.

- Fisken går bra, vi har lav dødelighet og god tilvekst. Det er et godt utgangspunkt når man skal bekjempe lusa.  Men vi vet det kan snu veldig fort, vi ser med skrekk på algeoppblomstringen som har vært lenger nord og problemene med PD de har lengre sør, og vi vet vi er heldige som ikke har hatt slike utfordringer å stri med, sier han avslutningsvis.

Lovundlaks har seks lokaliter, der det står fisk i fem av disse akkurat nå.