Kvalitetssjef i SinkabergHansen, Bjørn Gillund, sjekker resultat etter behandling med oppgraderte SkaMik 1.5. Foto: SkaMik.

- Vellykket test av SkaMik 1.5

– Den oppgraderte versjonen av SkaMik viser svært lovende resultat. Både på effekt og fiskehelse, melder Stig Myhre, daglig leder i Fisheraquaservice AS.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Dette sier han etter å ha avlust 1.300 tonn fisk for SinkabergHansen på lokaliteten Mulingen i Bindal, ifølge en presemelding. Myhre er ansvarlig for drift av materiell i selskapet SBH Emilsen Akvamiljø AS, deriblant en avlusingslekter med SkaMik oppgradert til versjon 1.5.

Avlusningene tok til i uke 31, med personell fra Fisheraquaservice og SkaMik om bord. Videre deltok kvalitetssjef Bjørn Gillund i SinkabergHansen som ansvarlig veterinær. Dette var første gang den ombygde Skamik 1.5 skulle testes i regionen og erfaring fra Lerøy Midt ble lagt til grunn. Tilsvarende maskin har vært i drift på Nordmøre i en måneds tid og oppnår gode resultater.

– Tydelig at optimaliseringen av eksisterende SkaMik, særlig med tanke på mengde vann benyttet og trykket maskinen opererer på, har en positiv effekt på både avlusning og fiskehelse, sier Myhre.

Operasjonssjef Tore Mo i SkaMik sier at det er godt å få bekreftelser på at den store utviklingsjobben som er lagt ned siste året gir konkrete resultat, og selskapet er glad for samarbeidet med SinkabergHansen og andre aktører i næringa.

I merdene på Mulingen oppnådde man en samlet gjennomsnittlig avlusningseffekt på 91,5 prosent (90 på bevegelig og 95,3 på kjønnsmoden). Ut fra de gode resultatene, planlegger SinkabergHansen å benytte Skamik på de andre lokalitetene i Bindal videre utover sensommer og høst.

– Vi har sett at denne maskina med riktig bruk opprettholder god fiskehelse. Den opererer på lavt trykk, og sammen med personell fra SkaMik har vi tunet den inn for best mulige resultat. Blant annet har vi lært at det skal små forandringer til for å endre resultat, men her samarbeider vi tett for å finne optimale settinger, sier Myhre.

Han sier at fiskehelse har høyeste fokus ved avlusning, og at SkaMik i oppgradert versjon har blitt et lett justerbart verktøy. Under drift overvåkes fiskehelsen kontinuerlig.

I tillegg opplever vi lav dødelighet, og ikke minst god appetitt umiddelbart etter behandling, melder Stig Myhre etter den første store prøven for maskinen i Bindal.