Er det egentlig behov for en maksåpning på teiner og ruser som er satt ut for fangst av leppefisk på 60 mm i diameter likevel? Fiskeri- og sjømatminister Odd Emil Ingebrigtsen vil ha mer kunnskap før han endelig bestemmer seg. Foto: Om Nærings- og fiskeridepartementet

Utsetter nye leppefiske-krav

Krav om ny utforming av teiner og ruser utsettes til 1. januar neste år.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

- Vi har fått mange innspill om at de nye kravene er for inngripende ut fra det forskningsgrunnlaget det er begrunnet i. Derfor har jeg besluttet å utsette påbudet til 1. januar 2022, sier fiskeri- og sjømatminister Odd Emil Ingebrigtsen.

Mer kunnskap

Fra 1. januar 2021 ble det innført et krav om at inngangen på teiner og ruser som er satt ut for fangst av leppefisk skal være 60 mm i diameter eller mindre. Kravet ble innført for å redusere fangst av stor berggylt og bifangst av andre arter enn leppefisk. Påbudet ble vedtatt i 2019, men skulle først innføres i januar i år.

- En utsettelse av påbudet gir mer oss mer tid til å hente inn kunnskap om behovet for å innføre en slik inngangssperre. Dette er et krav som åpenbart er meget omstridt, sier fiskeri- og sjømatminister Odd Emil Ingebrigtsen.  

Kravet for inngangssperre vil dermed være dette samme i år som i fjor. Det vil fortsatt være påbudt med inngangssperre som ikke kan være mindre enn at en sylinder med 70 mm kan trekkes gjennom inngangen