Trym Eidem Gundersen i Norges sjømatråd forteller i et nylig publisert webinar at norsk laks er i ferd med å få et solid comeback til Italia i 2021: Kilde Norges sjømatråd.

- Norsk laks er i ferd med å få et solid comeback i Italia

Norsk laks er på vei opp i Italia. Sjømatutsending Trym Eidem Gundersen forteller at eksporttallene den siste tiden tilsier at italierne kjøper mer norsk laks. 

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Sjømateksporten til Italia ser nå lysere ut enn hva det gjorde på samme tid i fjor, og eksporten til landet har hatt en god økning den siste tiden. Covid-19 situasjonen i landet er fremdeles veldig alvorlig, det er hele 115.000 døde og 3,8 millioner smittede. Smitten er dog noe nedadgående. 

I et kort webinar sier sjømatutsending Trym Eidem Gundersen i Norges sjømatråd at lakseeksporten har hatt en kjempeåpning på 2021.

- Man har ikke bare hatt en vekst på 37 prosent siden i fjor, man har faktisk også hatt en vekst i forhold til 2019. Som jo er ganske imponerende med tanke på forholdene som landet står i, sier Gundersen.

Han påpeker at det er ingen gule regioner i Italia nå, og derfor er ikke restaurantene i Italia åpne, men det er varslet gjenåpning av restaurantene mot slutten av april.

Les også: - Markedssituasjonen til Italia ser lysere ut

Kan bli rekordår som i 2019

Graf som viser eksportveksten fra 2019-2021 i Italia.

Han mener det blir spennende å se hvordan det blir fremover. 

- Ikke minst blir det spennende å se om det blir mulig å få et høyere laksevolum til Italia i 2021 enn i rekordåret 2019. Da vil det i såfall bli rekordvolum, sier han. 

Prisnivået i år sier han startet veldig lavt, men dette har nå blitt høyerer. Mens i fjor startet prisene relativt høyt men gikk nedover etterhvert. 

- På grunn av pandemien vil det fortsatt være store forskjeller ukentlig iforhold til lakseeksporten, og man ser de siste to ukene at man har hatt et lavere prisnivå enn de foregående ukene som skyldes at man har hatt en påske med veldig strenge restriksjoner i Italia og at prisene var høye, sier Gundersen.

Saken fortsetter under bildet. 

Årlig lakseseminar blir digitalt

Norges sjømatråd i Italia planlegger sitt årlige lakseseminar 15.juni.

- Seminaret skjer digitalt og som i fjor blir det dessverre ikke noe fysisk arragement. Det blir et digitalt seminar for norsk næring og et for italiensk næring. Vi jobber med programmet og sender dette ut om få dager, sier Gundersen. 

Han påpeker at de håper å arrangere et fysisk møte til høsten om forholdene ligger til rette for det da. 

Samarbeid med italienske matbloggere

Sjømatutsendingen inviterte ti influensere/matbloggere sammen med journalister til kokketeater med Danilo Angè 9. mars. 

- De har stor inflytelse og har fra 10.000- 50.000 følgere hver. Vi har hatt en tett dialog med matbloggere de siste årene og tilbakemeldingene vi får er at de synes våre events er veldig interessante, forteller han. 

Gundersen mener eventen gikk så bra at de ønsker å ha et enda tettere samarbeid med de på SoMe som Instagram og Facebook fremover.  

- Vi har invitert de samme matbloggerne til å lage mat og en historie om norsk sjømat. Der de ved bruk av fine bilder/film skal lage to lakseretter, to tørrfiskretter og to klippfisk-/saltfiskretter i løpet av perioden mai-juni. Bloggerne skal også fokusere på helse, bærekraft og opprinnelse i innleggene sine, og får informasjon om norsk sjømat og et forkle med Norges sjømatråd logo, forteller han avslutningsvis.   

Trym Eidem Gundersen sine fem år som sjømatutsending i Italia tar slutt til sommeren, og han starter i ny jobb i Sjømatrådet som direktør for Norden. Les mer her om hans oppsummering av hans tid som sjømatutsending. 

Les flere Kyst.no saker om Italia her.