Partnerplast har historisk vært store innen oppdrift, men da hovedsakelig innen seismikk, olje og gass, fornybar energi, og offshore-segmentet.

Tar grep for å revitalisere oppdrettsbøyer

Partnerplast sin teknologi skal ikke bare spare kostnader for oppdrettere, men også bidra til å skape et miljø der utstyret på lokalitetene får lengre levetid.

Publisert Sist oppdatert

Partnerplast opprettet i 2016 et selskap som het Nordic Plastic Recycling der målet var å gjenbruke plastmaterialet i utrangerte oppdriftsbøyer, samt kunne levere resirkulert råmateriale til egne og andres prosjekter. De to selskapene har nå et tett samarbeid.

Elektronikken i Partnerplast blir gjort i Molde, mens støp og montering blir gjort i Kompani Lauritzen-området Åndalsnes. Det er med andre ord helnorske produkter som kommer ut av bedriften.

Silje Hagen, ansvarlig for akvakultur i selskapet og Charl Burger, salgsdirektør, sier det hvert eneste år byttes alkaliske engangsbatterier for millioner i oppdrettsbransjen. Dette mener selskapet er både unødvendig dyrt, og ikke minst uheldig for miljøet. De har derfor tatt tak i problemet, etter tydelige signal fra oppdrettere med ønske om et grønnere alternativ.

Selskapet lanserer nå godkjente lys til havbruksnæringen med oppladbare bat-terier. Det siste lyset har fått navnet Activa 1800 og skal være et mer bærekraftig og miljøvennlig lys til akvakulturanlegg.

- Det var på høy tid å kunne tilby oppdretterne denne løsningen på lys, og samtidig øke brukervennligheten vesentlig ved å senke vekten, forenkle batteriskiftet, sørge for muligheten til å utnytte kapasiteten maks og ikke minst tilpasse det til mindre bøyemodeller, forteller de til Kyst.no.

Silje Hagen, ansvarlig for akvakultur i Partnerplast og Charl Burger, salgsdirektør, mener oppdrettere har mye å spare på å velge bort alkaliske batterier.

Etterlyser nye krav

Hagen og Burger innrømmer at både bærekraft og sirkulærøkonomi er to slitte begrep, men poengterer at de har gjort konkrete grep i deres bedrift. Materialet de bruker er nemlig 100 % resirkulerbart, og selskapet tar imot utdaterte bøyer og lys for resirkulering ved deres fabrikk. Der kan gamle bøyer bli til nye og ha nær uendelig levetid.

- En av de største utfordringene er å få tak i nok plast, så vi prøver å få ordet ut om at folk kan returnere plast til oss, forteller de to.

- Vi kan ta tilbake gamle oppdriftselementer, og så dele dem opp. Det er mye som går inn i et element, og ved hjelp av samarbeidspartnere tar vi ut alt innhold og så kan vi resirkulere skallene.

De mener også bransjen må komme med krav om at det skal brukes resirkulert materiale i bøyene. I dag benyttes jomfrumateriale fordi man skal møte dagens strenge bransjestandard ift. farger.

- Her er det helt klart rom for forbedringer, for våre teststøp viser at det er visuelt vanskelig å se fargeforskjell på en bøye med 100 % jomfrustoff mot en med iblandet resirkulert materiale, forklarer Hagen.

Siden oppstarten i 2016 har mye tid gått med til å få godkjent at det er sikker, resirkulert plast og at materialet er sterkt nok til bruk.

- Nå er vi på et tidspunkt der vi vet at vår resirkulerte plast har samme eller bedre egenskaper som jomfruelig plast, skyter Burger inn.

Partnerplast har historisk vært store innen oppdrift, men da hovedsakelig innen seismikk, olje og gass, fornybar energi, og offshore-segmentet.