I dette området ønsker Rendalsfisk å bygge RAS-anlegg for oppdrett av røye. Kart: Rendalen kommune

Rendalsfisk vil bygge RAS-anlegg for røye

Daglig leder Kjell Karlsen, vil bygge RAS-anlegg for oppdrett av røye på land i Åkrestrømmen i Rendalen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Ifølge søknaden ønsker han å starte bygging av anlegg allerede tidlig 2018. Per i dag er det ingen produksjon på lokaliteten, men planene er klare.

- Rogn mottas som sortert øyerogn. Vi vil benytte øyerogn fra Rendalen Settefiskanlegg og fra avlsprosjektet Arctic Red i regi av Hedmark Kunnskapspark, skriver han.

RAS-anlegg

Han ønsker å bygger et RAS- anlegg hvor hver kar-enhet har sin egen sentral hvor oksygenering, strømningshastighet, CO2- avdrivning og kontinuerlig overvåking.

- Dette er også for å redusere CO2 opphopning i oppdrettsvannet. Hvert kar har ”vakter” på innløp og avløp, som automatisk registrerer kritiske miljøparametre og som sørger for at vann- og karmiljø er iht spesifikasjonene for optimal fiskehelse, relatert til fiskens størrelse og tetthet.

Anlegget blir utstyrt med nødstrømsaggregat som starter ved strømstans. Kunstig oksygen tilføres med blåsevifter og i forbindelse med lufteprosesser i resirkulasjonssystemet.

- Det bygges inn sandfilter og system for UV-rensing av alt inntaksvann for å hindre innslipp av fiskesykdommer via inntaksvannet. En 350 mm pumpeledning fra Mistra vil tilføre anlegget vann, skrives det i søknaden.

Beregnet vannforbruk ved fullt utbygget anlegg er 2 000 liter per minutt, og Karlsen budsjetterer utslipp med en fôrfaktor på 1,1. For slambehandling opplyses det at de vil tørke ut slammet til 30% tørrstoff.

På spørsmål om kommentarer til saken opplyser Karlsen at de vil sende ut en pressemelding neste uke.