Etter ett år med mye byggeaktivitet avduket Pharmaq offisielt sin oppgraderte fabrikk på Overhalla i Nord-Trøndelag. – Vi har kalt prosjektet «Apollo», fordi dette blir vår månelanding. Vi må lykkes. Gjør vi ikke det, stopper alt her, sa produksjonssjef Trude Parnas under åpningen.

- Månelanding for Pharmaqs vaksinefabrikk

Etter ett år med mye byggeaktivitet avduket Pharmaq offisielt sin oppgraderte fabrikk på Overhalla i Nord-Trøndelag. – Vi har kalt prosjektet «Apollo», fordi dette blir vår månelanding. Vi må lykkes. Gjør vi ikke det, stopper alt her, sa produksjonssjef Trude Parnas under åpningen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Tilstede under åpningen var Overhalla-ordfører Per Olav Tydlum, entreprenører, ansatte og andre i forbindelse med prosjektet.

– Vi har kalt prosjektet «Apollo», fordi dette blir vår månelanding. Vi må lykkes. Gjør vi ikke det, stopper alt her, innledet produksjonssjef Trude Parnas ved åpningen.

Deretter tok ordføreren over ordet og understreket hvor viktig arbeidet med vaksiner er for oppdrettsnæringen

- Det er et lite grep for et menneske, men viktig for menneskeheten, sa ordføreren spøkefullt før han klippet kjettingen og erklærte anlegget for åpnet.

(Teksten fortsetter under bildene)

[gallery columns="9" size="large" ids="80731,80740,80741,80742,80739,80728,80738,80737,80736"]

- To milliarder vaksinedoser i 2017.

Vaksine-fabrikken har nærmere 50 ansatte, og produserte i 2016 1,2 milliarder doser med fiske-vaksiner.

- I år tar vi sikte på å produsere to milliarder doser, sier Parnas.

Utvidelsen til vaksine-fabrikken kommer på bakgrunn av nye krav til renhet, økt produksjonskapasitet og for å sikre vekst. Den nye oppgraderingen av fabrikken gjør det mulig å produserer ultra-rent vann og damp, samtidig som deler av produksjonen nå blir automatisert.

- Her øker vi renhetsgraden på støttesystemet til produksjonen vår enda noen hakk videre , sier lederen for oppgraderingsprosjektet Espen Geving Pedersen.

Prosjektet har blant annet krevd 1000 meter rør, 2500 sveiser, 10 000 meter el-kabler og 70 entreprenører og leverandører, ifølge Pedersen.

- Dette er et støttesystem som er helt nødvendig for produksjonen, funker ikke dette, funker heller ikke produksjonen, fortsetter Parnas.

Allerede klare med batcher

Fabrikken har vært i drift i over 20 år, og tilbyr vaksiner til blant annet laks, ørret, tilapia, sjøabbor, pangasius og rognkjeks.

- Utfordringen har vært å holde produksjonen i gang så lenge vi har kunnet, og å få opparbeidet et stort nok lager med vaksiner til tiden uten produksjon, forklarer Pedersen.

Til sammen har byggeprosjektet gått over 12 måneder, der de kun hadde to måneder med produksjonstopp.

- Produksjonen startet igjen i januar, så vi har allerede batcher som er under testing og klare for å bli sendt på markedet om noen uker, sier Parnas.

  • Fabrikken ble overtatt av Pharmaq i 1996, etter at det tidligere selskapet Biovet gikk konkurs.
  • Pharmaq bruker mellom 15-17 prosent av deres omsetning på forskning og utvikling.
  • Pharmaq er en del av Zoetis-konsernet, et av verdens største dyrehelse-selskap med over 9 000 ansatte.