Fiskeriminister Per Sandberg under NASF 2017. Foto: Linn Therese S Hosteland.

- Jeg har møtt mange kvalifiserte damer i sjømatnæringen

Fiskeriminister Per Sandberg understreket at flere hender trengs i sjømatnæringen, og gratulerte alle kvinner med kvinnedagen under den offisielle åpningen av det 12 North Atlantic Seafood Forum (NASF).

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Sandberg kommenterte han hadde travle dager i to jobber etter han 5. mars midlertidig overtok jobben til innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug som er gått ut i fødselspermisjon.

Han tok selg likefullt tid til å komme til Begen og NASF og understreket viktigheten og behovet for arenaer for diskusjon for å bringe frem sjømatnæringen.

- En viktig del av fremtiden er guttene og jentene som velger en karriere innen sjømat. Industrien treger flere hender for å nå målet om vekst i en fremtidsnæringen og jeg er glad for de høye søkertallene til utdanningslinjene.

Han benyttet så anledningen til å påpeke at han møtt mange kvalifiserte damer i næringen.

- Det er med glede at jeg kan gratulere alle kvinner på en dag som dette, la han til og fikk stor applaus fra salen.

Han viste så til at næringen stadig slår eksportrekorder og tok for seg fremtidsutsiktene innen norsk sjømatsektor.

- Selv om eksportverdien øker gjør ikke volumene det. Og man kan ikke bare vokse på pris. Hovedutfordringene i sjømatnæringen er bærekraftig produksjon ved at mindre går til spille  gjennom produksjon til konsum.

Eksportutsikter

Han viste til at samarbeid med forvaltning og næring er grunnlaget for suksessen man har hatt innen akvakultur, men sa også at det ikke nytter å produsere fisk uten at folk vil kjøpe den.

- Folk vil ha høykvalitetsprodukter og millioner at sjømatmåltidet går daglig ut til mange land. Jeg vil sørge for at vi kan fortsette å eksportere sjømat ut til hele verden men markedene må pleies.

Han påpekte at det i hans tid som minister også har vært eksportutrfordringer eksempelvis med Russland som har stengt importen i 2,5 år.

- Men jeg er optimistisk til at de igjen vil ta inn høykvalitets sjømat. I Kina har det løst seg en del, reflekterte han.

Han kommenterte også Brexit, og sa det vil utfordre alle på et eller annet tidspunkt.

- Vi vil jobbe hardt for å sikre tilgang til dette markedet. EU er det største markedet og UK er 25 % er dette. Jeg er sikker på at UK ikke vil ha "fish and chips" uten norsk sjømat.

Han nevnte også at nye markeder var viktig og  snakket om at han hadde vært i Iran, noe som han anså som viktig men langsiktig.

- Når det gjelder nye markeder må man være tålmodig, slo han fast

Ministeren stadfestet at 2017 blir et viktig år for sjømatnæringen.

- Vi vil ta næringen et steg fremover i 2017. Det er mange muligheter. Verden trenger mer mat, teknologien vokser fort og vi har mye kunnskap i industrien. Alt bunner ned i å vokse på naturen premisser, konkluderte han.