Fiskeriminister Per Sandberg reiser denne uken til New York

- Norge er klare til å ledertrøyen på

Denne uken reiser fiskeriminister Per Sandberg til New York for å være med på lanseringen av FNs nye hav-partnerskap med næringslivet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

- Hele verden er opptatt av mer bærekraftig bruk av havet. Havet er kilde til mat, medisiner, energi og arbeidsplasser og vil bare bli viktigere i årene som kommer når befolkningen vokser. Vi må sikre bærekraftig bruk. Nå samler FN internasjonalt næringsliv for å utvikle verdiene i havet, og Norge er klare til å ta ledertrøyen på, sier fiskeriminister Per Sandberg.

Med det nye havinitiativet i ryggen skal internasjonale havbedrifter utvikle verktøy og metoder som setter en ny standard for bærekraftig næringsutvikling knyttet til havet.

Må sette globale mål

Havplattformen utfordrer næringslivet på fire punkter: næringslivet må sette globale mål for hav og marine ressurser, gå sammen i partnerskap, fremme bærekraftig bruk, og bidra til å samle inn kunnskap.

- Det handler om å finne lønnsomme løsninger som tar vare på havet. Kan for eksempel plastprodusenter utvikle internasjonale standarder for produksjon av plast slik at det blir lønnsomt å gjenvinne og plasten ikke havner i havet? Det skal FN og næringslivet finne ut av, sier fiskeriminister Sandberg.

I tillegg til å lansere det nye havsamarbeidet skal Sandberg også møte WWF og besøke Chelsea Markets som selger norsk fisk.

Fiskeriministeren skal blant annet møte gründer Christina Spiten i New York

Møter norsk gründer

Torsdag skal Sandberg og utviklingsminister Nicolau Astrup teste den norske undervannsdronen Blue Eye, sammen med den gründer Christine Spiten. Dronen skal søke etter plast og annet søppel i East River. 

Fredag er verdens havdag, og da deltar Sandberg på FNs internasjonale havsamarbeid med næringslivet. Fiskeriministeren vil da møte WWF for å snakke om bærekraftig bruk av marien ressurser. Han skal også besøke Chelsea Market for å snakke om norsk sjømateksport til USA.