Bilde av fiskeoverføringssystemet laget av Techano Oceanlift.

Vellykket igangsetting på Offshore Farm 1

Techano, som nylig ble kjøpt av Nekkar ASA, har fullført leveranse og igangsettelse av det nye og oppgraderte overføringssystemet for levende fisk SalMar Aker Oceans havbaserte oppdrettsanlegg, «Offshore Farm 1».

Publisert Sist oppdatert

Virksomheten, som siden har endret navn til Techano Oceanlift, ble i mars 2022 tildelt kontrakt for å levere to av sine FTS500 overføringssystemer for levende fisk. Systemene ble i løpet av vinteren levert til Aker Solutions’ verft i Verdal hvor det havbaserte oppdrettsanlegget gjennomførte en oppgradering. Nylig ble de første overføringsoperasjonene med levende fisk utført med det nye systemet.

- Vi har fått tilbakemeldinger fra SalMar Aker Ocean at de første overføringsoperasjonene gikk bra og fiskens stressnivå var minimalt. De utfordret oss til å designe et system som skulle sørge for optimal fiskevelferd, så vi er svært godt fornøyde med at de første operasjonene viste gode resultater, sier Øystein Bondevik, direktør for forretningsutvikling og salg i Techano Oceanlift, i en pressemelding.

Techano Oceanlift har levert to stk av selskapets FTS500 overføringssystemer for levende fisk. Systemet har blitt utviklet for å sikre trygg og effektiv overføring av levende fisk mellom havbaserte oppdrettsanlegg og brønnbåter selv i værharde havområder.

FTS500-systemet har sikkerhetsmekanismer som bruddkoblinger samt ventiler som hindrer rømning. Hvert system består av to sett med rør og slanger med individuelle ventiler i høykvalitetsmaterialer for marin beskyttelse. De to systemene er et for levering og henting av fisk og et for retur av fisk på etter behandling. Systemene har feilsikker drift i tilfelle strømbrudd eller nødfrakobling.

Techano Oceanlift spesialiserer seg innen lasthåndtering, inkludert slangesystemer for overføring av fisk, og løfteutstyr for havbruk-, fornybar-, offshore- og marine næringer.

For «Offshore Farm 1»-prosjektet har Techano Oceanlift gjennomført alt ingeniørarbeid og prosjektledelse fra selskapets hovedkontor i Kristiansand. Mesteparten av fiskeoverføringssystemene er produsert i Norge.

- Techano Oceanlift har en sterk posisjon innen lasthåndtering og løfteutstyr om bord oppdrettsanlegg som opererer i værutsatte offshoremiljøer. Dette er en perfekt match for Nekkars strategi om å utvikle nye produkter som kan skape nye vekstmuligheter for akvakulturnæringen, avslutter Ole Falk Hansen, konsernsjef i Nekkar.