Ekstremvær og manetangrep preger SalMar-resultat

Frode Arntsen, konsernsjef i SalMar.

SalMar skriver i sin Q1-rapport at resultatene i første kvartal er preget av en krevende vinterperiode. 

Publisert Sist oppdatert

Operasjonell EBIT for SalMar i Norge var 1 546 millioner kroner i første kvartal. Slaktevolumet til selskapet var på 45 400 tonn og operasjonell EBIT per kg var 34,1 norske kroner.

Operasjonell EBIT for konsernet var 1 512 millioner kroner i første kvartal, slaktevolumet var 52 900 tonn og operasjonell EBIT per kg var 28,6 kroner, opplyser de.

SalMar understreker også at innovasjons- og FoU-senteret «Salmon Living Lab» som ble lansert i kvartalet, har tiltrukket seg bred interesse fra potensielle partnere.

- Det første kvartalet var utfordrende på mange måter. Vi ble nok en gang minnet på at vi må jobbe på lag med naturkreftene. Vår evne til å forstå biologi og miljø har stor betydning for våre operasjonelle og økonomiske resultater. Det er derfor vi har så sterk tro på at våre mange forbedringsinitiativer, inkludert «Salmon Living Lab», er avgjørende for SalMars videre suksess, og for vår industri som helhet, sier SalMars konsernsjef Frode Arntsen.

Betydelig påvirket

Oppdrettsegmentet i Norge ble betydelig påvirket av manetangrepene og ekstremvær i vinter, opplyser selskapet. Lav superior andel og lav gjennomsnittlig slaktevekt i kvartalet, særlig i Nord-Norge, påvirket både kostnadsnivå og prisoppnåelse. 

- Salg og industri demonstrerte styrken ved sin driftsmodell og organisering ved slakteri- og videreforedlingsanleggene. Betydelige volumer fisk preget av biologiske utfordringer ble håndtert, med en kontraktsandel på 39 prosent som bidro negativt, skriver SalMar.

Icelandic Salmon opplevde høye kostnader i kvartalet på grunn av biologiske utfordringer. SalMar Aker Ocean slaktet fra begge sine to semi-offshore enheter i kvartalet hvor selskapet sier gode biologiske prestasjoner nok en gang gir økt tro på videre potensial. Scottish Sea Farms hadde et solid kvartal, med betydelig bedre resultater og god biologisk status i alle regioner.

Fortsatt sterk etterspørsel

Volumguidingen for 2024 er uendret i alle regioner. SalMar forventer et volum på 237 000 tonn i Norge, 7 000 tonn fra SalMar Aker Ocean, 15 000 tonn på Island og 37 000 tonn i Skottland (100 % basis). SalMar opplever fortsatt sterk etterspørsel etter alle produkter og forventer svært begrenset global tilbudsvekst i 2024.

- I SalMar ser vi positivt på havbruksnæringens muligheter. Vi er opptatt av å utvikle virksomheten vår på en bærekraftig måte og skape verdier for samfunnet og våre ulike interessenter. Vi ser betydelig uutnyttet potensial for videre vekst i næringen og ønsker å lede utviklingen videre. For mat går ikke av moten, verden trenger mer sunn og næringsrik mat, avslutter Arntsen.