
Solid kvartal: – Har hatt en positiv effekt
– Dette er en sterk prestasjon i et kvartal preget av betydelig lavere spotpriser på laks og ørret, sier Beltestad.
Lerøy Seafood Group leverer et sterkt resultat for første kvartal 2025, med et operasjonelt driftsresultat på 1,05 milliarder kroner – opp fra 842 millioner i samme periode i fjor.
Det kommer frem i selskapets første kvartalsrapport for året.
Konsernleder Henning Beltestad peker på god utvikling i både havbruk og videreforedling, til tross for lavere spotpriser på laks og ørret.
– Dette er en sterk prestasjon i et kvartal preget av betydelig lavere spotpriser på laks og ørret enn samme periode i fjor, sier Beltestad.
I rapporten kommer det frem at selskapet har regnskapsført nær 286 millioner kroner i estimert grunnrenteskatt for kvartalet.
Tiltak gir effekt i havbruk
Havbrukssegmentet leverte en operasjonell EBIT på 789 millioner kroner. Lerøy-sjefen fremhever biologiske forbedringer som viktig forklaring.
– Forbedringer innen genetikk, rogn- og smoltkvalitet, bruk av skjermingsteknologi og generell prosessforbedring er en vesentlig del av forklaringen. Vi er fornøyde med utviklingen i havbruk, og ser at de tiltak vi har iverksatt har positiv effekt på fiskevelferd og derigjennom også våre finansielle resultat, sier han.
Rekord for videreforedling
Segmentet for videreforedling, salg og distribusjon (VAP S&D) leverte en operasjonell EBIT på 212 millioner kroner i kvartalet, og 924 millioner på rullerende 12 måneder – det høyeste nivået noensinne.
– Store volumer innebærer høyere utnyttelse av vår integrerte verdikjede, og lavere råstoffpriser bygger marked. Det er gledelig å se at som følge av strukturert forbedringsarbeid presterer flere av våre virksomheter på høyere nivå enn tidligere, sier Beltestad.
I rapporten kommer det frem at Lerøy har et mål om å løfte EBIT i VAP S&D-segmentet til 1,25 milliarder kroner innen 2025, og forventer bedre inntjening i år enn i fjor.
Et næringspolitisk varsko
Regjeringens forslag til nytt lusesystem i havbruksforvaltningen vekker bekymring i Lerøy. Selskapet støtter Sjømat Norges ønske om grundigere konsekvensutredning før nye prinsipper innføres.
– Endringene som foreslås er inngripende og det er svært krevende å vurdere konsekvensene, sier Beltestad, og viser til at behandlingsfrekvensen er redusert med 75 prosent for laks i nedsenkede merder sammenlignet med tradisjonelle.
Negativt for næringen og Lerøy
Lerøy ser store muligheter internasjonalt, særlig i fremvoksende markeder som Kina.
– Med høye volumer på lavere priser utvikler vi nå markedet for norsk laks og ørret globalt. Etter flere år med regulatorisk uro, ber vi myndighetene legge til rette for forutsigbare, stabile og konkurransedyktige rammevilkår, sier Beltestad.
Lerøy skriver også at starten på 2025 har vært preget av økt fokus på handelshindringer, drevet av nye importtollsatser og usikkerhet rundt fremtidige importrestriksjoner, særlig til USA.
– Sjømatnæringen er i stor grad internasjonal og basert på global handel. Generelt er handelshindringer derfor negative for både næringen og for Lerøy. Samtidig har både næringen og Lerøy lang erfaring med å håndtere slike restriksjoner, og globale handelsstrømmer tilpasser seg vanligvis raskt, skriver de.
Så langt opplyser selskapet at effektene har vært begrensede, men de mener en opptrapping av importtoll utgjør en risiko.