Norske oppdrettsnøter gir livsviktig beskyttelse ved frontlinjen i Ukraina

Gamle oppdrettsnøter fra et norsk oppdrettsselskap sendes nå til Ukraina, hvor de omgjøres til kamuflasjenett og beskyttelsesutstyr ved frontlinjene. 

Publisert Sist oppdatert

Totalt 45 tonn med utrangerte nøter skal i tre omganger fraktes fra Nordland og videre gjennom Europa til Ukraina, skriver NRK.

Der kuttes materialet opp og brukes til å dekke over stridsvogner, skyttergraver og infrastruktur – for å skjerme mot russiske droneangrep. Garnene, som opprinnelig er laget for å tåle krevende forhold i sjø, har vist seg å fungere godt som fysisk barriere.

Elisabeth Kolflaath Semprini, leder for den frivillige organisasjonen Norwegian Volunteer Aid (NoVA), står bak initiativet. Hun forteller til NRK at bildene fra de første russiske angrepene mot Kyiv gjorde så sterkt inntrykk at hun måtte handle. Organisasjonen har tidligere samlet inn medisinsk utstyr og bistått med evakuering, og nå er det oppdrettsnøter som står i fokus.

I en juridisk gråsone

Roman Zherebko, leder for Ukrainsk forening i Bodø, understreker at de norske nøtene har høy kvalitet og tetthet, og i noen tilfeller er det eneste som stopper droner før de når målet.

Eksporten av nøtene skjer i skjul, da norsk lovverk krever at slikt avfall resirkuleres innenlands. Ifølge Miljødirektoratet er det kun lov å sende garnene ut dersom det kan dokumenteres at de skal gjenbrukes og ikke regnes som avfall – eller at man får godkjenning fra både Norge, mottakerlandet og eventuelle transittland. Uten dette regnes eksporten som ulovlig og kan føre til straffegebyr eller politianmeldelse.

Kolflaath Semprini mener imidlertid at det må være rom for pragmatisme i møte med krig. 

– Vi kan ikkje vente på byråkratiske prosessar. Då går menneskeliv, sier hun til NRK.

NRK har valgt å anonymisere oppdrettsselskapet, ettersom handlingen befinner seg i en juridisk gråsone.