Aaron McNevin, som er direktør for bærekraftig mat i World Wildlife Fund (WWF), mener rekeoppdrett i Thailand kan gi lakseoppdrett i Norge et dårlig rykte.

Internasjonal WWF-topp mener oppdrettslaks kan ha et ufortjent dårlig rykte

- Vi vet alle at akvakulturproduksjon er bedre og mer miljøvennlig en landdyrproduksjon slo Aaron McNevin, direktør for bærekraftig mat i World Wildlife Fund (WWF), fast på konferansen Sustainable Growth Summit. Men paradokset er at dårlig regulert rekeoppdrett i Thailand kan gi norske oppdrettere et ufortjent dårlig rykte globalt.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Under Sustainable Growth Summit i Bergen torsdag tok Aaron McNevin for seg miljøaspektet ved matproduksjon i havet. 

 - Vi vet alle at akvakulturproduksjon er bedre og mer miljøvennlig en landdyrproduksjon, men det betyr ikke at det ikke kan bli bedre.  

En av de tingene som han tror vil gi store forbedringer, er ny teknologi og økt råstoffutnyttelse.

- Man må utnytte ressursene til det fulle og ikke påvirke miljøet unødig, sa han.

Ryktet påvirkes av andre land

Selv om han fremstår som positiv til akvakultur generelt og roser næringen i Norge for å ligge langt fremme innen teknologi, påpeker han at laksenæringens rykte også blir påvirket av hva som gjøres i andre land.

- Et eksempel er rekeoppdrett i Thailand som gjerne ikke er lite regulert. Der er det ikke alt som gjøres like forskriftsmessig. Det ryktet de skaper vil også akvakultur i Norge lide for, mente han.

Han understreket også åpenhet om produksjonen er viktig for å unngå feilaktige påstander. Her mener han også gjerne Norge har et ansvar for å få frem hvor viktig det er.

- Er data lett tilgjengelig fra alle oppdrettere globalt, er det ikke like spennende å jobbe for å avsløre det. Må man jakte på kunnskapen blir jakten i seg selv spennende. Er all informasjonen fremme og åpent er det mindre interessant, slo han fast. 

WWF jobber forøvrig i disse dager med å få på plass reguleringer for rekenæringen.