Skal produsere larver i Balsfjord:

Flueeggene legges i en inkubator der de gror som larver. I løpet av to til tre uker blir de så store at de kan høstes eller brukes til å produsere flere larver.

Fra studentrommet til gründerbedrift

Arctic Protein produserer larver som blir til proteinmel til oppdrettsfiskens fiskefôr. Målet deres er å tilby fôrprodusentene en mer bærekraftig råvåre som er lokalt produsert.

Publisert Sist oppdatert

Arctic Protein ble stiftet i starten av 2023, med utspring i NTNUs Entreprenørskole. Det siste året har satsingen på larver vokst til å bli en gründerbedrift som produserer larver, tørker dem, for så å prosessere dem om til et proteinmel. 

- Dette skal vi selge som en råvare til fôrprodusentene, etter hvert som vi skalerer opp volumene, sier daglig leder Eirik Kristoffer Myking til Norsk Fiskeoppdrett.

Skal skalere opp

Hedda Meidal tar master i Bioteknologi ved NTNU, men har hatt et friår der hun har jobbet hundre prosent med Arctic Protein, før hun skal skrive masteroppgave relatert til insektsoppdrett.

Ideen er det gründerne Eirik Kristoffer Myking, Eldar Sandanger og Torjus Ødegård som står bak. Med seg på laget har de fått Hedda Meidal, som skal skrive masteroppgave om insektsoppdrett. 

12 måneder etter at gründerne startet å dyrke soldatfluer på baderomsgulvet hjemme i kollektivet har de fått opp et produksjonslokale i NTNU, i et 600 kvadratmeter stort pilotlokale på Nyhavna i Trondheim. Soldatfluelarvene produseres i trau, og i hvert trau er det cirka 15 000 larver. 

- Totalt er det rundt 2,5 millioner larver i lokalet. Her har vi drevet med småproduksjon av larver, og lært oss hva som kreves og samtidig levert testprodukter til kunder. Videre er planen å skalere opp driften og flytte den fra Trondheim til Balsfjord. 

Her er planen å starte opp produksjon i løpet av 2024, og Myking sier at i starten er det snakk om en larveproduksjon på rundt 800 tonn, som de senere planlegger å skalere opp til rundt 3000 tonn.

- Vi jobber nå med å få på plass lokaler og er i samtaler med ulike aktører i Balsfjord, sier gründeren. 

- Stort potensial

Myking forteller at bedriften startet rett og slett med at de undersøkte problemet med ikke-bærekraftige råvarer, og gjorde en innsiktsstudie om dette.

Eirik Kristoffer Myking og hans team i Arctic Protein vil etablere larveproduksjon i Balsfjord.

- I løpet av en måned med å undersøke dette var våre funn at insekter hadde stort potensial for å bidra til å dekke fremtidens fôrbehov. Derfra skjønte vi at vi måtte starte produksjon for å få erfaring. 

Etter et halvt år med å sjonglere testproduksjon, universitetsmaster og jobb startet de selskapet Arctic Protein Industries AS for å satse fullt ut på ideen og sette opp en insektsfabrikk. Nå går de fire ansatte i bedriften under navnet insektbønder, og trives med det. 

Gründernes engasjement for en mer bærekraftig fôrindustri er essensen bak bedriften, der de ønsker å være med på å redusere laksenæringens klimagassutslipp og fotavtrykk i stor skala. 

- Teamet er en veldig diversifisert gjeng, alle med ulik bakgrunn, men en felles glød for å skape bærekraftig protein til oppdrettsnæringen, forteller Myking.

Les hele saken om gründerne i Norsk Fiskeoppdrett nummer 03.