Nytt norsk legemiddel til fisk godkjent for det amerikanske markedet

En langvarig godkjenningsprosess er over og amerikanske Food & Drug Authority (FDA) tillater nå import av laks hvor bedøvelsesmiddelet Benzoak Vet er benyttet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

CEO Mariann Dønnum i legemiddelselskapet ACD Pharma sier at for dem var det veldig viktig at dette nå kom på plass slik at oppdretterne slipper å ta hensyn til denne begrensningen.

- Ikke minst er dette positivt for matfisksegmentet da Benzoak Vet ofte er foretrukket anestesimiddel her i forbindelse med lusetelling, ettersom det er bruksferdig og har kort tilbakeholdelsestid, sier hun. 

Mariann Dønnum daglig leder i ACD Pharma. Foto: EuroPharma.

Det er en såkalt Import Tolerance-godkjenning (IT) som FDA nå har tildelt virkestoffet benzocaine. Siden Benzoak Vet ikke har hatt markedsføringstillatelse i USA, har man i prinsippet ikke kunnet importere fisk som har vært behandlet med virkestoffet til USA.

Godkjenningsprosessen har vært ekstremt langvarig, noe som ikke var direkte overraskende for Jim Roger Nordly, eier av ACD Pharma så vel som Europharma og de andre selskapene i Nordly-konsernet.

Lang godkjenningstid

- Jeg skal ikke si at vi var forberedt på at dette skulle ta 6,5 år, men veldig mye av det vi gjør tar lang tid. Det er over 10 år siden vi startet å jobbe med bruk av bakteriofager, og først nå er vi kommet til kommersialiseringsfasen, sier han. 

Jim Roger Nordly. Foto: Linn Therese Skår Hosteland.

- Det samme gjelder SuperSmolt. Vi brukte svært mye tid og ressurser på å utvikle SuperSmolt FeedOnly, som har vist seg å være en fantastisk forbedring knyttet til både fiskehelse, produksjonstid og lønnsomhet med store fordeler for både settefisk- og matfiskproduksjon.

Han sier at prosessen opp mot FDA ble startet utfra et ønske fra et lite fåtall av deres kunder, og selv om dette i seg selv hadde lite å si for deres egen omsetning anså dei det som vår jobb å få dette på plass.

- Senere har USA vokst til å bli et langt større marked for norsk laks, så da ble godkjenningen desto viktigere, sier Nordly.

Benzoak Vet. brukes til anestesi og sedasjon av laks og ørret.