Vidar Aspehaug

– Lave temperaturer og lav salinitet har bidratt til å begrense AGD-utfordringene

Det betyr igjen at smittepresset er lavere i år enn det var på samme tid i fjor, noe vi også kan håpe vil bidra til å begrense omfanget av AGD senere i sesongen, sier Vidar Teis Aspehaug fra Patogen Analyse.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Linn Therese Skår Hosteland

Kyst.no har denne uken kontaktet fiskehelsetjenester og myndigheter, angående hva de tenker og hvordan de opplever AGD-sitasjonen så langt i år. Noe av det gjennomgående er at amøben har vert påvist gjennom hele året uten klinisk sykdom. Det er heller ikke opplyst at noen har behandlet mot amøben til nå.

- Der har vært en jevn økning i antall positive lokaliteter siste måned, men selv om andelen av prøver som er positive øker er der relativt lave mengder amøber i prøvene foreløpig. Dette stemmer godt overens med rapportene fra felt om at få har behandlet så langt, sier Vidar Teis Aspehaug  fra Patogen Analyse.

Les også:- Ingen har behandlet mot AGD i høst

Dersom man sammenligner de to foregående årene opplyser Aspehaug at det er i oktober og november det er flest positive prøver og største mengde av amøber i prøvene.

- Samtidig er det tydelig at temperatur og salinitet påvirker utviklingen, og så langt i år kan det se ut til at lave temperaturer og lav salinitet har bidratt til å begrense utfordringene. Det betyr igjen at smittepresset er lavere i år enn det var på samme tid i fjor, noe vi også kan håpe vil bidra til å begrense omfanget av AGD senere i sesongen, sier han.

Les også:- Mye usikkehert knyttet til AGD-utviklingen

- Smittepress ser også se ut til å ha vært en viktig faktor for den videre geografiske spredningen av amøben nordover, og om smittepresset fortetter å være lavt fremover så vil det også bety at risikoen for videre spredning av amøben nordover er betydelig redusert i denne omgang, sier Aspehaug.