Illustrasjonsbilde smolt. Foto: Arkiv.
Illustrasjonsbilde smolt. Foto: Arkiv.

Rømmingen større enn antatt

De første rømmingsrapportene gikk på 10 tusen fisk. Så ble det 40 tusen. Nå har tallet steget ytterligere.

Publisert Sist oppdatert

Det var den 18. mai at det ble meldt om en rømmingshendelse ved anlegget til Akvafarm i Bergsfjorden i Troms. Det hele skjedde under lasting av 80 grams smolt til brønnbåt.

Det var fra Akvafarms settefiskanlegg i Bergsfjorden på vestsiden av Senja i Troms at man onsdag 18. mai mistet muligens nær 50 tusen 80 grams smolt.
Det var fra Akvafarms settefiskanlegg i Bergsfjorden på vestsiden av Senja i Troms at man onsdag 18. mai mistet muligens nær 50 tusen 80 grams smolt.

- Rømmingmelding én gikk ut på at ti tusen fisk hadde sluppet unna. Nå ser jeg at folkene på anlegget også snakker om 40 tusen, så det hele er noe uklart, seksjonssjef i Fiskeridirektoratet, Region Nord; Ernst Bolle til Kyst.no tidligere i dag.

melder Fiskeridirektoratet at hele 48 500 fisk er rømt.

Bolle påpeker at fisken, som altså var smoltifisert 80-grams laks, fikk smake friheten akkurat i samme tidsrom som den ville fisken forlater elvene.

- Den suser vel avgårde til havs sammen med villfisken. Nå har de vel ikke det helt store overlevelsespotensialet der de har gått og nappet pellets, så de fleste ender vel som åte for «rev og ravn».

Men noen overlevere blir det jo alltids og de vil jo komme tilbake nærmest som en villfisk. Sammenlignet med en rømt voksen fisk som bare står der i elven og sturer, så er jo dette noe annet, sier han.

- Vi vet jo ikke så mye om det, men det er jo her farepotensialet ligger, påpeker han.

Menneskelig og teknisk svikt

Hva hendelsen skyldes kan han ikke konkludere med ennå.

- Vi rykket jo ut og snakket med folkene der i går, men vi har ennå ikke oppsummert hendelsesforløpet. Men om man kaller det en blanding av menneskelig og teknisk svikt, så tror jeg man er ganske nær.

Så om det hele vil ende med en eller annen form for reaksjon, vil han heller ikke konkludere med nå.

- Det gjenstår å finne ut en hel del, så får vi vurdere eventuell reaksjon etter det.