Råstoff. Foto: Skretting.

- Fiskemel ikke lenger en begrensning for fremtidig vekst i lakseindustrien

- Etter omfattende forskningsinnsats kan Skretting produsere laksefôr fritt for fiskemel, uten å gå på akkord med verken vekst eller fiskevelferd, melder fôrselskapet. 

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Knapphet på fiskemel er sett på som en begrensning for fremtidig vekst i fiskeoppdrett. Som første fôrprodusent i verden, kan Skretting nå produsere et fullgodt laksefôr uten bruk av fiskemel. Kunnskapen er utviklet ved Skretting Aquaculture Research Centre (ARC) i Stavanger.

Selskapet øker nå sin fleksibilitet ved valg av råvarer, og produksjonen av laksefôr blir mindre sårbar for svingninger i tilgangen på fiskemel. Samtidig styrker Skretting muligheten til å velge de mest bærekraftige råvarene. Gjennombruddet anses som viktig for fortsatt bærekraftig vekst i laksenæringen.

Sissel Susort, global produktsjef for vekstfôr i Skretting, understreker at Skretting ikke umiddelbart fjerner fiskemel fra produktene, selv om dette nå er mulig.

– Det viktige er at vi kan gjøre det, når kundene våre ønsker det. Dette vil bli viktigere i takt med økende etterspørsel etter fiskemel, tror Susort.

– At vi gjør oss uavhengige av fiskemel, åpner også for å utforske råvarer som i dag ikke engang er tenkt på. I fremtiden kan vi kanskje produsere fisk uten å bruke råvarer som konkurrerer med humankonsum. Vi er fortsatt nysgjerrige og fortsetter jakten, sier administrerende direktør Alex Obach i Skretting ARC.