På kontrollsenteret til Kleiva Fiskefarm overvåkes alle lokaliteter hele døgnet mens algeangrepet pågår.

Hardt rammet – En ufattelig krevende situasjon å stå i

Kleiva Fiskefarm i Nordland har de siste dagene stått i en svært krevende situasjon som følge av algeoppblomstring. Totalt har selskapet mistet mer enn 360 000 fisk fordelt på tre lokaliteter.

Publisert Sist oppdatert

Kleiva Fiskefarm står midt i en alvorlig algeoppblomstring som har rammet flere av deres lokaliteter i Nordland. Daglig leder Marius Arvesen beskriver situasjonen som ekstremt krevende, og uttrykker stor takknemlighet for innsatsen fra ansatte og samarbeidspartnere.

– Vi har jobbet døgnet rundt siden fredags ettermiddag 9. mai. Først ble den nyutsatte smolten vår på lokalitet Kasteberget rammet med stor dødelighet på en del enkeltmerder, og vi har mistet over 250 000 smolt på lokaliteten. Vi har klart å håndtere situasjonen underveis, men det er tøffe tider for oss, sier Arvesen til Kyst.no.

Påvist alger og økende dødelighet

På lokalitet Jekteberget har delskapet et estimert tap på over 70 000 laks. Her er lokaliteten avbildet i roligere tider.

Det er tatt regelmessige vannprøver fra området, analysert hos Sea-Eco. Resultatene viser påvisning av algene Chrysochromulina og Phaeocystis. I starten av uken opplevde selskapet også økt dødelighet på lokalitet Jekteberget, hvor det står slakteklar fisk.

– Frem til nå har vi mistet anslagsvis over 70 000 laks. Funnene vi gjør når vi ser nærmere på gjellene til fisken, er forenelig med skader som følge av kontakt med alger, forteller Arvesen.

Fra Kontrollsenteret har selskapet hatt kontinuerlig overvåking av alle lokaliteter.

– Det har vært viktig for oss å kunne være frempå, slik at når det starter å dø fisk, kan vi raskt ta en beslutning på hvordan vi skal kanalisere ressursene best mulig.

Utover i uken kom det meldinger om negative endringer i sjøen ved lokalitet Bjørnstein.

– Vi fikk forøket dødelighet på flere merder, og har til nå mistet anslagsvis over 40 000 fisk på lokaliteten.

Stabilt, men uforutsigbart

På lokalitet Bjørnstein har de siste uken mistet rundt 40 000 laks.

Arvesen sier at algene kommer og går i perioder i løpet av døgnet. 

- Situasjonen akkurat nå er relativt «stabil» og å anse som håndterbar, men vi ser at det kan snu på et øyeblikk. Vi jobber intenst med å få opp all dødfisk fra Jekteberget og Bjørnstein. For Kasteberget har det roet seg siden helgen.

– Situasjonen for oss som et mindre selskap er fortvilende, og vi håper virkelig på at det blir bedre i dagene som kommer. Alt i alt har vi begrensede ressurser, men det har vært til stor hjelp at vi har fartøyene til Håløy Havservice tilgjengelig.

Takker de ansatte

 – Vi er svært heldige som har en fantastisk gjeng med ansatte som har stått på døgnet rundt for oss siden start. Det er kalt inn folk fra fri, og vi opplever stor velvilje og engasjement. Jeg har egentlig ikke ord for den stå-på-viljen vi ser. 

Han påpeker at folk brenner for at de skal klare å håndtere situasjonen. 

– Vi har svært god kompetanse i gjengen vår. Det varmer skikkelig i hjertet, for å si det slik.

Et kontinuerlig press på beslutninger

Han forteller at summen av alle de valg som må tas underveis, er helt vanvittig, og lærekurven er likeså superbratt. 

– Det dukker konstant opp nye ting en må ta stilling til, og det slutter bare ikke å ry på.

Han beskriver et massivt press på organisasjonen:

– Hva gjør vi, hvordan håndterer vi, hvem snakker vi med, hvilken informasjon har vi, skal vi slakte, kan vi slakte, har vi nok folk, har vi nok båter, funker utstyret, har det stoppet opp nå, trenger vi mer hjelp, trenger vi mer utstyr? Det er spørsmål og problemstillinger som surrer hele døgnet, og det er svært vanskelig å være sikre på at en tar alle de rette valgene.

Han forteller at det har vært, og er en krevende situasjon. 

- Vi har rett og slett ikke har maktet å prioritere henvendelser fra media før nå. Når det er sagt, ser vi lys i tunnelen. Det er nesten sånn at vi ikke tør snakke om det, men spredningsmodellen fra Havforskningsinstituttet indikerer at algene er på tur nordover. Vi øyner håp for en bedre morgendag.

Fungerende beredskap og verdifullt samarbeid

Arvesen trekker frem den regionale beredskapskoordineringen.

– Koordineringen av beredskapsarbeidet som Kupa i Harstad gjør på vegne av et utvidet antall oppdrettere i området, er bare helt fenomenalt. Det ligger godt utarbeidede beredskapsplaner vi støtter oss på, og vi har virkelig hatt nytte av dette samarbeidet.

Han understreker også betydningen av gode naboer og felles innsats lokalt.

– Samarbeidet som vi ser lokalt er helt unikt.

– Forferdelig situasjon

Havforskningsinstituttet har levert jevnlig spredningsmodelleringer for området, basert på vannprøver sendt inn til Sea-Eco.

– Dette har vært et svært viktig styringsverktøy for oss, for uten dette sitter vi jo i praksis i blinde. Modelleringen gir oss i alle fall noe å gå etter, og vi ser at kompetansenivået om alger har økt betraktelig blant oppdretterne siden forrige hendelse i 2019.

– Jeg vil gi all honnør til alle som har bidratt underveis i denne forferdelige situasjonen, avslutter Arvesen.