Bjørnar Bull er daglig leder i Arges AS. Foto: Arges.

Pantentstrid om antistatiske fôrslanger

For to år siden lyktes det Alta-bedriften Arges AS å knekke koden med å produsere antistatiske fôrslanger. Metoden ble patentsøkt, og i forrige uke ble patentet innvilget. - Problemet er at flere andre produsenter ikke respekterer patentrettighetene til Arges, sier daglig leder i Arges AS, Bjørnar Bull.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Bull sier til kyst.no at det er frustrerende å se at deres patent ikke blir respektert.

- Vi har henvendt oss til vårt patentbyrå, og deres juridiske rådgivere sier at de andre produsentene har gjort et klart inngrep i vårt patent. Han legger til at han ikke vil kommentere de andre produsentene, heller ikke hvilke tiltak de vil sette i verk for å stoppe kopi-virksomheten.

- Vi håper at de som driver dette vil slutte med det uten at vi går videre, sier Bjørnar Bull til kyst.no.

Krav fra Arbeidstilsynet

I de siste årene har det vært mange, og noen alvorlige arbeidsulykker i forbindelse med statisk elektrisitet som følge av friksjonen som oppstår i plastslagene som leder fôret ut fra fôrflåten til merdene. I ett tilfelle ble fikk en arbeidstaker hjertesvikt, trolig som følge av dette. Branner har oppstått, trolig av statisk elektrisitet, og mange arbeidstakere har klaget over dette. Arbeidstilsynet har på bakgrunn av rapporterte hendelser pålagt alle anlegg å ha antistatiske fôrslanger som en viktig del av HMS-arbeidet.

I 2014 lyktes det Arges å utvikle en slangetype som fjernet problemet. Arges tok raskt markedet, men etter halvannet år dukket flere andre produsenter opp i markedet med produkter som til forveksling lignet Arges-slangen.

- Det fortvilte er at vi har spilt med åpne kort hele tiden. Vi har informert om at vi har søkt patent, og vi har ikke lagt skjul på hva vi driver med, sier Bull.

Arges AS har en markedsandel på 60-70 prosent og har iløpet av de siste to årene solgt mer enn 850 tusen meter fôrslanger. Deres produkter forhandles og selges gjennom Ahlsell.

Arges AS holder til i Alta, har 10 ansatte og omsatte i fjor for 30 millioner kroner.