Bjørnar Bull er daglig leder i Arges AS. Foto: Arges.

- Vi har ikke samvittighet til å la være å si fra

Bjørnar Bull fra Arges reagerer kraftig på den nærstående lansering av nye konduktive rør som skal redusere statisk elektrisitet i fôrslanger, da han mener løsningen kan være direkte farlig. – Det kan stå om helsen til oppdretteren, sier han.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Bull er selv er oppfinner og patentholder på «Arges Fôrslange», som ble lansert primo 2014.

- Disse løste utfordringen med statisk elektrisitet i fôrslanger gjennom bruk av konduktive (elektrisk ledende) plastmaterialer, sier han til kyst.no

Han reagerte derfor med stor undring han leste saken på Kyst.no, hvor Pro-Flex siteres på at de vil presenter en ny slangetype som er under utvikling, som skal «være enda sikrere mot statisk elektrisitet».  Han mener de i saken presenterer villedende informasjon.

- For det første har vi gjennom store leveranser over mange år dokumentert at eksisterende produkt er sikkert. For det andre er problemet at den beskrevne løsningen fra Pro-Flex med en elektrisk ledende ytterkappe ikke kan eliminere statisk elektrisitet, sier Bull.

Les også:

- Skjønner ikke sammenhengene

Bull mener også at bildet som gis i artikkelen viser at leverandøren ikke har skjønt årsakssammenhengene som fører til statisk elektrisitet i konvensjonelle slanger.

- Dette gjelder uansett om slangene er lagd i polyetylen, PEX eller andre isolerende materialer, sier han og viser til at elektriske ladninger oppstår som følge av friksjon mellom fôrpellet og slangevegg.

- Disse må derfor fanges opp fra innsiden av slangen, føres ut gjennom slangeveggen, og jordes i omkringliggende sjø. Til dette brukes elektrisk ledende (konduktive) plastmaterialer. At konduktive materialer ikke finnes i markedet, er også feil beskrevet fra Pro-Flex sin side, sier han.

- Uansett om man aldri så mye leker seg med nye navn, begreper, tall eller sertifiseringer, kan ikke deres sitt produkt eliminere statisk elektrisitet. Jeg vet hvor farlig statisk elektrisitet i fôrslanger kan være.

- Kan gå på bekostning av sikkerhet

Bull legger til at han gir katten i meter solgte slanger fra konkurrentene, men sier at dette ikke kunne «stå uimotsagt» siden det kan føre til ulykker og stå om helsa til oppdretterne.

- Vi har derfor ikke samvittighet til å la være å si fra. Vi trenger ikke så stor iver etter å markedsføre nye løsninger, at dette kan gå på bekostning av sikkerheten til røkterne.

Les også Pro-Flex  tilbakeviser kritikken