Innovasjonsdirektør Jan Dyre-Hansen(t.v.) og storkundeansvarlig Jan Eric Haagensen i TESS er stolte av den nye berøringssikre fôrslangen som gjør oppdrettsanlegg til en tryggere arbeidsplass og ved gjenbruk sparer miljøet for tonnevis av CO2. Foto: TESS.

- Nytt grønt fotavtrykk i oppdrettsnæringen

- Den nye berøringssikre fôrslangen gir en betydelig HMS- og miljøgevinst og et solid grønt fotavtrykk for oppdrettsnæringen, ifølge produsenten TESS.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

85 prosent av materialet i første generasjon slange går nå  til gjenbruk i produksjonen av de to neste generasjonene ifølge produsenten. Med en årlig produksjon og levering på en million meter av denne fôrslangen, blir miljøet spart for mellom opptil 15 millioner kilo CO2. Målinger gjennomført av selskapet under praktisk bruk, viser at fôrslangene har en slitestyrke som er vesentlig bedre enn gjennomsnittet i bransjen.

- Vi jobbet lenge med utviklingen av den nye antistatiske fôrslangen som tilfredsstiller kravene fra Arbeidstilsynet, og gir et tryggere arbeidsmiljø på merdene. Løsningen ble bruk av et homogent plastmateriale som har en høy gjenbruksfaktor. Hele 85 prosent av materialet fra første generasjon fôrslange brukes i produksjonen av de to neste generasjonene. Dette er innenfor det vi i dag kan forvente, men litt fram i tid kan vi kanskje kople på flere generasjoner, sier innovasjonsdirektør Jan Dyre-Hansen, som har vært helt sentral i utviklingen av den nye antistatiske fôrslangen til TESS med navnet Ecofeeder.

- Grønnere for oppdrettsnæringen

Ifølge selskapet blir det produsert og levert en million meter fôrslanger til norske oppdrettsanlegg i året.

- Bransjen mangler god statistikk, men omfanget er på dette nivået og er utgangspunktet for vårt regnestykke. Det betyr at oppdrettsnæringen kan bidra til å spare minst seks millioner kilo olje/gass i produksjonen. Noe som reduserer CO2-utslippet med mellom 12 og 15 millioner kilo. Det er nok enda mer å hente på miljøsiden, legger han til.

De skriver at den nye fôrslangen t viser at teknologien har løst flere av de tidligere utfordringene i oppdrettsnæringen.

- Tiden med arbeidsulykker på grunn av elektriske støt fra fôrslanger bør være over, slår de fast.

– Jobben nå er å få på plass en god miljøsirkel hvor de antistatiske fôrslangene får et definert livsløp gjennom tre generasjoner. Vi har kommet ganske langt i dette arbeidet, men logistikken mellom merder og produksjon er en utfordring. Avstandene er store og en slangegenerasjon fyller fort et par store vogntog. På vei til produksjonen må slangene også rengjøres. Vi har løsninger i dag, men det gjenstår litt arbeid med å rendyrke miljøsirkelen til et bærekraftig konsept og få på plass flere praktiske løsninger, opplyser Dyre-Hansen.

Fôrslangen er ifølge selskapet allerede i bruk hos flere oppdrettere.

- Det er bare gode meldinger fra dem som i 10 måneder har hatt slangen i bruk som har transportert flere hundre tonn fôr uten å lade en eneste volt. Det forteller om en riktig løsning med stor slitestyrke. Den holder hva vi lover, er tilbakemeldingene fra brukerne, forteller Jan Eric Haagensen, og legger til at det er ingen elektrisk ladning, stor slitestyrke og UV-bestandig.

  • ECOFEEDER er en ny homogen berøringssikker fôrslange til oppdrettsnæringen.
  • Den fyller Arbeidstilsynets krav om antistatisk materiale og er testet av SINTEF.
  • Målinger under praktisk bruk viser at fôrslangen bedre slitestyrke enn gjennomsnittet i bransjen. Ved gjenbruk kan 85 prosent av materialet fra første generasjon benyttes i produksjonen av de to neste generasjonene.