Det islandske oppdrettsselskapet har slitt med problemer med høy dødelighet på laksen, som preget resultatet deres i Q2. Illustrasjonsfoto: Arnarlax.

Arnarlax-resultat negativt påvirket av høy dødelighet

Arnarlax har i Q2 slitt med høy dødelighet på fisken, noe som preget kvartalsresultatet. De har også lavere volum og høy underliggende kostnad på slaktet biomasse. Etter kvartalsslutt har de fått kontantpåfyll.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Islandske Arnarlax slaktet rundt 1 000 tonn i andre kvartal 2018, mot 2 800 tonn i samme periode året før. Samlede driftsinntekter i kvartalet var på 78,2 millioner norske kroner, mot 193,8 millioner i tilsvarende periode i fjor.

Lavt slaktevolum

Resultatet i perioden er negativt påvirket av høy dødelighet, høy underliggende kostnad på slaktet biomasse i tillegg til høye faste enhetskostnader som følge av lavt slaktevolum, melder Salmar i sin Q2-rapport nylig.  

Regnskapstall fra Arnarlax HF. Kilde: Salmar Q2-rapport.

Operasjonelt driftsresultat for perioden endte på 2,6 millioner norske kroner, tilsvarende en EBIT per kilo på 2,70 kroner.

I tilsvarende periode i fjor oppnådde Arnarlax et operasjonelt driftsresultat på 26 millioner norske kroner, tilsvarende en EBIT per kilo på 9,32 kroner.

Det var i Q1 også en solid minus for den islandske oppdretteren, les mer om dette her. 

Kjartan Ólafsson, styreleder i Arnarlax. Foto: Magnus Petersen.

Uheldig hendelse preget resultatet

Kjartan Ólafsson, styreleder i Arnarlax sier til Kyst.no at for å redusere produksjonskostnadene vil de ha økt fokus på kostnadsstruktur og kvaliteten på smolten.

- Utvikling av lakseoppdrett er fremdeles på et tidlig stadium i Island. 2017 var det første året med 12 måneder slakting for Arnarlax. Det er mange utfordringer som vi ser frem til å jobbe oss gjennom. Generelt er vi optimistiske for driften både andre halvår i år og neste år.

200 millioner tilført

Selskapet forventer å slakte 6 700 tonn i 2018. For å realisere videre vekst for selskapet har det vært behov for å styrke selskapets kapitalbase.

Arnarlax har derfor etter kvartalets slutt gjennomført en kontantemisjon på 200 millioner. SalMar har etter emisjonen en indirekte eierandel i selskapet på 41,95 prosent.