Næringskomiteen på besøk hos Marel i København. Foto: Pål Mugaas Jensen

– Må ta vare på mer av fisken

København: - Når luseproblemet er løst om noen år og næringen skal vokse betydelig, må vi også bli enda flinkere til å ta vare på hele fisken. Det sier Over Trellevik (H). Han og resten av Næringskomiteen var på besøk hos Marel onsdag for å se på det siste nye innenfor bearbeiding.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

I forbindelse med stortingsmeldingen om sjømatindustrien, har Næringskomitéen på Stortinget vært på Island og sett på hva hvitfisknæringen gjør der. På veien hjem tok de en stopover i København, og benyttet anledningen til å besøke Marels laksesamling.

Der fikk de en innføring i det siste nye innenfor prosessering av laks.

Næringskomiteen ser på bearbeiding for å skaffe seg kunnskap før Stortingsmeldingen om skal behandles.

- Laksenæringen er en driver i teknologiutvikling som også kommer hvitfisknæringen til gode. Derfor er det veldig interessant å se hva som gjøres, forteller Ove Trellevik (H).

Les også: Nye trender innenfor bearbeidingsindustrien

Han er opptatt av at begge deler av fiskerinæringen i fremtiden klarer å ta vare på enda mer av råstoffet.

- Det er jo en skandale at det fremdeles kastes flere 10 000 tonn avskjær over bord fra fiskeflåten, råvarer som kunne vært brukt til å lage fôr til for eksempel laks. Her må vi ble mye strengere, sier han.

Og i en fremtid der det skal produseres enda mer laks, vil kravene til bærekraft ikke bli mindre.

Fisken fileteres med næringskomiteen som interesserte tilskuere.

- Når luseproblemene er løst om noen år, kan laksenæringen vokse betydelig. Da må også bærekraften på andre områder være på plass. Det å få mest mulig ut av fisken blir selvsagt helt essensielt, sier han, mens han og resten av komiteen får demonstrert den helautomatiske fileteringsmaskinen.

Les også: Lager høyverdiprodukter av lavverdi-avskjær

- Selv innmaten kan bli lønnsom. På Island besøkte vi en aktør som tok ut deler av innmaten med spesielle ensymer og solgte den for mange hundre kroner kiloen, sier han.

Vi ser allerede at buklist fra laks i enkelte markeder kan selges for en høyere pris enn fileten. Det å ta vare på alt av råstoffet blir svært viktig i den nye bioøkonomien, legger politikeren til.