Bjørn Røthe Knudtsen. Foto: Mattilsynet.

– Nødvendig å redusere MTB

Seks oppdrettere har i løpet av de siste to månedene fått varsel redusert MTB på grunn av for høye lusetall. Samme antall vedtak ble gjennomført første halvår i 2015. - Vi  mener at det å redusere MTB ved omfattende luseproblem er en nødvendig måte å gå fram på i dagens situasjon, sier Bjørn Røthe Knudtsen, direktør i region Midt i mattilsynet

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Bare fem av 29 lokaliteter som fikk varsel i 2015, slapp unna vedtak etter uttalefristen. I dag viser Mttilsynets oversikt at 30 lokaliteter har fått varsel/vedtak om redusert MTB siden januar 2015.

- Fire vedtak er sendt ut i 2016, disse ble varslet i 2015. Varslene utsendt i 2016 har uttalefrister som ikke er nådd ennå, opplyser Knudtsen.

Hva tenker dere rundt at dere har sendt ut så mange varsel allerede i starten av året?

- Dette er en løpende del av vårt tilsyn. Vedtak om redusert MTB blir vurdert for alle lokaliteter som har  lakselus over tillatt nivå i lenger perioder. Saksbehandling for den enkelte lokalitet skjer mot slutten av produksjonssyklus eller etter utslakting av fisken.  Høsten er tiden på året da luseproblemene er størst, så det er naturlig at mange varsler går ut sent høst og tidlig vinter. I tillegg er det saksbehandlet noen tilfeller der overskridelsene skjedde lengre tilbake i tid, men der utsett ikke er planlagt før 2016, forklarer direktøren.

Knudsen forventer lavere frekvens av varsler utover våren, men er forberedt på at de blir hyppigere utover høsten.

- Mattilsynet vil fortsatt måtte bruke mye ressurser på tilsyn med at lakselus i  oppdrettsanleggene holdes under tillatt nivå. Det gjennomføres nå omfattende analyser av hvordan ulike oppdrettsfirma har håndtert lakselussituasjonen i 2015. Dette vil legge grunnlag for prioritering av vårt tilsyn og våre tiltak for 2016, sier han.

Uviss effekt 

Om tiltakene er effektive et det for tidlig å si noe om.

- Effekten av redusert MTB for lusesituasjonen på enkeltlokaliteter ser vi først mot slutten av neste produksjonssyklus.  Seksten av de varslede vedtakene i 2015 ble utsendt i november og desember, og er derfor så nye at vi ikke kan ha noe erfaring ut fra dem, påpeker han.

- Det var seks vedtak i første halvår 2015, og dette er et lavt antall til å kunne evaluere effekt på grunnlag av. Vi forventer heller ikke å se hele effekten før neste generasjon på de aktuelle lokalitetene, legger han til.

Han forteller at Mattilsynet oppfatter situasjonen slik at større oppdrettskonsern har mulighet til å sette ut fisk på andre lokaliteter enn der de har fått redusert MTBen .

- Vi mener at det i mange tilfeller er forhold knyttet til oppdrettsfirma sin overordnede beredskap og evne til håndtering av lusesituasjonen som svikter, og ikke alltid  forhold knyttet til den enkelte lokaliteter.   Dersom slik grunnleggende svikt ikke rettes opp kan problemer med lus flyttes med til andre lokaliteter som tas i bruk. Vi  mener vi at det å redusere MTB ved omfattende luseproblem er en nødvendig måte å gå fram på i dagens situasjon, konkluderer han.

Lokaliteter som har fått varsel og enda har uttalefrister er Erko Seafoods lokalitet Fureneset i Fjaler kommune, Lerøy Vests lokalitet Kvamme i Osterøy kommune, K.Strømmen Lakseoppdretts lokalitet Marøy i Bremanger kommune, Bolakss lokaliteter Håvikvågen og Skrubbo i Fusa kommune og Måsøval Fiskeoppdretts lokalitet Kattholmen i Kristiansund kommune.