Gå til innhold
Annonse

– Utfordringer i rognkjeksdrift er godt vann og nok vann

Therese Soltveit - Vi har produsert tre hundre tusen rognkjeks i år, som er levert til vårt anlegg og til andre oppdrettere. Planen er å produsere tre millioner rognkjeks til neste år, og så vekst etter hva som blir etterspurt, sier daglig leder Alex Vassbotten i Steinvik Rensefisk.

Annonse

Selskapet som holder til i Svelgen i Eikefjord, har en konsesjon på 10 millioner rognkjeks. Nå satser de på å produsere tre millioner lusespisere til neste år.

- Rognkjeksene vi produserer er til lokale oppdrettere her i Sogn og Fjordane, Hordaland og Møre og Romsdal, sier daglig leder Alex Vassbotten.

Han tror videre det er viktig å bygge ut et anlegg som er effektivt.

- Rognkjeksene trenger mye sortering, og det er mye arbeid å få fram ein god fisk. Det er også viktig å få på plass en god vaksine. Den vaksinen en brukar nå gir ikke god nok beskyttelse i sjøfasen, mener han.

Dyrt å pumpe vann

- Utfordringer i rognkjeksdrift er godt vann og nok vann, mener jeg. Det er dyrt å pumpe alt vannet, sier Vassbotten.

Han mener etterspørselen etter rognkjeks er god og påpeker at det er mange nye etableringer av rognkjeksanlegg på kysten.

- Jeg lurer derfor på, når blir det for mye av denne fisken?

Den daglige lederen tror kvalitet på fisken er det som vil selge best.

- Da tenker jeg på motstand mot sykdom, at den spiser lus, at den er stor nok når den blir levert til anleggene. Helst i størrelsen 25 til 35 gram, ser han for seg.

Vassbotten spår avslutningsvis at rognkjeks og oppdrett av berggylter vil om noen år være den fremste i kampen mot lusen.

 

Har du en sak du
vil tipse oss om?

Annonse