- Det er helt klart at tilsats av antioksidanter har en effekt og at det er mulig å kontrollere forekomsten av mørke flekker en viss grad gjennom fôret, sier Nofima forsker Turid Mørkøre. Foto: Pål Mugaas Jensen

– Vi kan kontrollere mørke flekker gjennom fôret

Havbruk2016: Forekomsten av mørke flekker har økt de siste årene. Nå kan forskning ha tatt et viktig steg for begrense problemet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Kostnadene ved mørke flekker er estimert til mellom en halv og en milliard kroner årlig. Mye fisk må enten kasseres eller at store deler av fileten må skjæres bort.

Seniorforsker ved Nofima, Turid Mørkøre, snakket under forskningskonferansen Havbruk2016 om noe av det arbeidet som er blitt gjort på å finne ut om innhold i fôret kan bidra til eller begrense forekomsten av mørke flekker.

Hun fortalte de mørke flekkene består av melanin som er et stoff som man finner både i dyr og planter.

- Det er en kraftig antioksidant og en naturlig del av immunsystemet til laks, sa hun.

Les også: Forekomsten av mørke flekker på laks øker

Man kjenner til at infeksjoner kan gi slike mørke flekker også fra andre fiskeslag. Et klassisk eksempel er de svarte prikkene man får i huden på torsk som er infisert med parasitten Cryptocotyle lingua.

Mørkøre og hennes kollegaer gjennomførte fôringsforsøk der de tilsatte hhv. kobber, en antioksidant eller sink i fôrene.

Les også: Vanskelig å se at en rognkjeks er syk

- Vi fant at fisken som hadde fått antioksidanter hadde færrest og nær halvparten av så mange flekker som fisk i kontrollgruppen hadde. Sink-gruppen hadde en mellomting, mens man i kobbergruppen fant langt flere.

Av andre funn så man færre fisk med katarakt og fileten ble fastere i gruppene som fikk antioksidant eller sink.

Les også: Lakselusen har dårlig suksess under fem grader

- Det er helt klart at tilsats av antioksidanter har en effekt og at det er mulig å kontrollere forekomsten av mørke flekker en viss grad gjennom fôret. Spørsmålet nå blir å finne ut når fisken skal få antioksidantene i fôret, opplyser seniorforskeren.