Rekordmye sjømat gikk ut i verden i første kvartal av året. Foto: Foto: Christina Neumann/Norges Sjømatråd.

Årets tre første måneder er historiske

Det ble en historisk start på året, med beste første kvartal noensinne.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Norge eksporterte 640 000 tonn sjømat til en verdi av 25,6 milliarder kroner i første kvartal. Det er en volumnedgang på 18 prosent og en verdivekst på 7 prosent eller 1,8 milliarder kroner målt mot første kvartal i fjor. Volumnedgangen utenom pelagisk sektor er på 2 %.

- Volumnedgangen i eksporten av pelagisk fisk skyldes manglende loddefiske i år, i tillegg til forsinket rapportering av kolmule fra direktelandinger i utlandet, sier sjømatanalytiker Paul T. Aandahl i en pressemelding fra Sjømat Norge.

- Verdien av sjømateksporten i første kvartal har vært rekordhøy. Dette er i hovedsak drevet av økte priser på flere av våre viktigste arter. Det er gode, stabile markedsforhold, økt etterspørsel i viktige markeder, og en svak krone mot både dollar og euro, som i sum gir en rekordnotering, sier sjømatanalytiker Ingrid K. Pettersen.

Sterk verdivekst for laksen

Norge eksporterte 245 000 tonn laks for 16,7 milliarder kroner i første kvartal. Det er en økning på 1 prosent målt i volum, mens verdien økte med 1,1 milliard kroner eller 7 prosent sammenlignet med første kvartal i fjor. Polen, Frankrike og Danmark var største mottakere av laks fra Norge i første kvartal.

- Mens verdiveksten til EU var på 5 prosent, økte eksporten til USA med hele 20 prosent, mot samme periode i fjor. Eksportverdien av fersk filet til USA økte med 58 prosent. Dette er drevet av en volumvekst på 13 prosent og en prisøkning på 40 prosent. Vekst i eksporten av filetprodukter, spesielt til det amerikanske markedet, bidro til at eksporten av bearbeidet laks nå står for 20 prosent av eksportverdien for laks, mot 18 prosent i første kvartal i fjor. Samtidig er dollaren

10 prosent sterkere mot den norske kronen enn i samme periode i fjor, som favoriserer eksport mot dollarmarkeder, sammenlignet med euromarkeder, sier sjømatanalytiker Paul T. Aandahl.

I mars måned ble det eksportert 83 000 tonn laks til en verdi av 6 milliarder kroner. Det er en nedgang i volum på 4 prosent, mens verdien er på samme nivå som i 2018. Gjennomsnittsprisen for fersk hel laks økte fra 67,45 kroner til 68,78 kroner per kilo. 

Stor vekst også i eksport av ørret

Norge eksporterte 11 100 tonn ørret for 775 millioner kroner i første kvartal. Volumet økte med 13 prosent, mens verdien økte med 137 millioner kroner eller 22 prosent sammenlignet med første kvartal i fjor. USA, Hviterussland og Thailand var våre største markeder for norsk ørret i første kvartal.

- På samme måte som for laks, øker eksporten av filetprodukter fra ørret. Eksport av fersk ørretfilet økte med 176 prosent i volum, mens eksporten av fryst ørretfilet økte med 147 prosent. Bearbeidet ørret står nå for 32 prosent av eksportverdien, mot 19 prosent i fjor, sier sjømatanalytiker Paul T. Aandahl.

I mars måned ble det eksportert 3 600 tonn ørret til en verdi av 270 millioner kroner. Volumet falt med 2 prosent, mens verdien økte med 22 millioner kroner eller 9 prosent.