Det lukka merdkonseptet fra AkvaDesign er konkurransedyktig med åpne merder. Foto: Akvadesign

AkvaDesign med 5 kilos på 14 måneder

Resultatene fra testproduksjonen av laks i AkvaDesign sitt lukka system, viser svært gode resultater. Det tok bare 14.5 måneder å få en slakteklar laks på 5 kilo.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Anders Næss i AkvaDesign forteller til kyst.no at de lukka merdkonseptet utviklet og designet av AkvaDesign har vært til uttesting i samarbeid med partnere. Resultatene ble nylig presentert av Norsk Havbrukssenter fra den ferskeste testproduksjonen gjennomført ved deres lokalitet i Brønnøysund.

- Vi har et felles selskap (Aquaculture Innovation) hvor prosjektene har vært gjennomført, og det er AkvaDesign AS sin teknologi som testes ut i dette selskapet. Det er AkvaDesign som har rettighetene til teknologi, resultater, metoder, patenter og varemerker. AkvaDesign AS er tildelt 3 FoU tillatelser og starter nå videre utvikling og uttesting av teknologien gjennom disse. Vi har i tillegg søkt om 10 utviklingstillatelser som vi forventer å få svar på til våren, sier han og legger til at driften av disse tillatelsene vil skje gjennom datterselskap AkvaFuture AS, hvor Arnold Ovid er daglig leder.

Status

Denne konkrete testproduksjonen har omfattet to merder med til sammen 155 tonn i MTB. Anders Næss sier at de ikke har hatt lus, ingen sykdom, kort og godt ingen spesielle problemer.

- Vi har kjørt tester i fem år, og dette er den tredje runden med matfisk. Til sommeren skal vi i gang med storskala produksjonstesting av matfisk, sier Næss. Han venter bare på at selskapets søknad om 10 utviklingskonsesjoner skal bli ferdigbehandlet og akseptert før de kommer i gang. I dag har AkvaDesign tre FoU-konsesjoner i drift. Testene har så langt vært utført i til sammen 14 store og små lukka merder, opplyser han.

Slam neste

I testproduksjonen har det ikke vært utført systematisk fjerning av slam.

- Vi har fjernet slam og partikler gjennom filtrering i perioder for å lære mer om mengde og innhold i forbindelse med fôring og tilvekst, sier Anders Næss. Han opplyser videre at AkvaDesign gjennom AkvaFuture kommer til å etablere flere nye prosjekter utover sommeren, nettopp for å se på forhold rundt dette.

- Vi mener lukkede merder er konkurransedyktige med åpne merder, og ser frem til avklaring på søknadene og utviklingstillatelser for å kunne teste og dokumentere dette ut i samme skala som dagens produksjonsenheter med åpne merder, sier Anders Næss.