Oppdatert ILA-status. Rød prikk er påvisninger orange er mistanker. Den ene orange er avkreftet. Screenshot fra Fiskridirektoratets kartverktøy.

- Alvorlig sykdomssituasjon i Nord-Norge

I år er det så langt påvist ILA-virus på åtte lokaliteter og mistanke på ytterligere to. Mattilsynet fortviler over fiskehelsesituasjonen. – For Norge totalt sett er ikke situasjonen alarmerende, men situasjonen i deler av Nord-Norge, er alvorlig, konstaterer Magnhild Daltveit, seniorrådgiver/veterinær i Mattilsynet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

 Veterinærinstituttet meldte i forrige uke at det ikke er stadfestet nye ILA-utbrudd i perioden 1. - 23. juni, men dagen etter ble to av mistankene stadfestet og Mattilsynet foreslår nå å utvide kontrollområde for sykdom ved å endre forskrift om kontrollområde for å forebygge, begrense og bekjempe infeksiøs lakseanemi (ILA) hos akvakulturdyr, Rødøy og Lurøy kommuner, Nordland (høringsfrist i dag), da seks av de påviste lokalitetene ligger i Nordland og to i Trøndelag. De nye mistankene om ILA ligger i samme området.

- Hovedtyngden av ILA har vært i Nord-Norge de senere årene. Årsakene til det er nok sammensatte, men mye tyder på at vi har hatt en situasjon med ikke tilfredsstillende smittesanering og hvor smitten har fått mulighet til å sirkulere, sier Daltveit.

Endringen av kontrollområde vil innebære at det opprettes én felles bekjempelsessone, som inkluderer området rundt matfisklokaliteten Storstrompan samt de to foregående bekjempelsessonene etablert i forbindelse med utbrudd ved lokalitet Ørnstolen og Digermulen.

Oversikt over ILA-situasjonen. Kilde: Mattilsynet/Fiskeridirektoratet.

Daltveit understreker at det i bekjempelsessonen og overvåkingssonen for sykdom er det krav om intensivert sykdomsovervåking inkludert prøvetaking av fisk.

- Tiltakene inkluderer også ekstra innsats for å unngå smitte ved slakting av fisk. Økt helsekontroll ved lokaliteter med sykdomsutbrudd og nabolokalitetene vil gjennomføres ved bidrag fra både fiskehelsetjenestene og Mattilsynet. Fiskehelsetjenestene gjennomfører månedlige helsekontroller ved alle aktive lokaliteter innenfor de to sonene, forteller hun.

Rask utslakt

Daltveit at når sykdommen er påvist, sørger Mattilsynet for at det skjer en rask utslakting fra alle merdene med ILA-syk fisk og fra de merdene med grunn til mistanke om 

sykdom.

- Vi synes det er bra at oppdretterne slakter ut å snart som råd, men sykdom på fisken er ikke bra i et fiskehelseperspektiv. Grunnlag for mistanke kan mellom annet være forøket dødelighet eller funn av virus etter prøvetaking og analyse, sier hun.

Magnhild Daltveit. Foto: Privat.

Hun forteller så at utslaktingstakten har økt ved de senere ILA-utbruddene.

- Ved de siste påvisningene har næringsaktørene satset på relativt rask utslakting og sanering, legger hun til.

Før det kan settes ut ny fisk i bekjempelsesområdet må alle lokaliteter være tømt og ha gjennomført to måneders felles brakklegging.

- Smittet fisk vil alltid representere en smitterisiko og bør derfor i utgangspunktet fjernes så fort som mulig. Imidlertid vil Mattilsynet alltid, i henhold til regelverket, gjøre en avveining mellom smitterisiko og næringsinteresser for hvor lenge fisken kan stå i sjøen, sier hun. 

- Vi arbeider med å undersøke hva som kan være en sannsynlige smitteveier, men alt tyder på at vi har et betydelig innslag av nabosmitte.