Gå til innhold
Annonse

Amerikansk massesøksmål mot norske oppdrettselskaper

Flere norske lakseselskaper er blitt saksøkt i USA. Illustrasjonfoto: Pixabay.com
Flere norske lakseselskaper er blitt saksøkt i USA. Illustrasjonfoto: Pixabay.com

Massesøksmålet i USA skal ha sammenheng med de pågående undersøkelsene om ulovelig prissamarbeid som EUs konkurransemyndigheter gjennomfører. – 

Annonse

Flere av de stor e norske oppdrettskjempene som Mowi, Salmar, Lerøy og Grieg Seafood har i følge E24 blitt saksøkt i USA for «ulovlig koordinering». Massesøksmålet gjelder også for Bremnes Seashore og selskapet Ocean Quality som driver salg på deres vegne i Norge.

Det er det amerikanske ditributørselskapet Euclid Fish Company, basert i Ohio, som står bak søksmålet. De hevder at kunder har tatt skade av selskapenes «ulovlige koordinering» av lakseprisene i det amerikanske markedet.og de påstår ifølge E24 at den ulovlige aktiviteten har funnet sted 1. juli 2015 og frem til i dag.

Søksmålet skal i følge nettstedet Undercurrentnews.com, som var først ute med saken, ha referanser til de pågående undersøkelser som den Europeiske kommisjonen.  

Nordea kommenterer i sin morgenrapport at dette kommer i kjølvannet av EU sin etterforskning i februar, hvor de samme selskapene var involvert.

- Vår konklusjon den gangen, med hensyn til EU sin etterforskning, var at selskapene kunne risikere bøter på opptil 10 % av den globale årlige omsetningen. Verdien av bøtene for Mowi ville i så fall tilsvare 2/3 av de totale utbyttebetalingene i 2018. Tidslinjen er dog uklar, og vi forventer at disse sakene kan strekke ut over flere år. Allikevel sees et fornyet fokus, samt at saken nå har spredd seg til USA, å være negativt for Mowi og de andre selskapene. Vi forventer derfor en negativ kursreaksjon i aksjen fra morgenen av, skriver Nordea. 

Les også:

Har du en sak du
vil tipse oss om?

Annonse