Arnøy Laks AS gjør det godt i år som i fjor. Her ser du litt av matfiskproduksjonen til konsernet. Foto: Arnøy Laks.

Arnøy laks leverer nok et knallresultat

Daglig leder Håvard Høgstad sier at 2017 ble nok et godt år for konsernet Arnøy Laks AS, og selskapet gjør nå flere investeringer. 

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

- Vi er godt fornøyd med driften i selskapet. Vi har hatt en fortsatt positiv kvantumsutvikling som har demmet opp for en liten prisnedgang sammenlignet med 2016, sier Håvard Høgstad til Kyst.no. 

Arnøy laks-sjefen mener det alltid er rom for forbedringer. 

- Selv om de økonomiske resultatene er svært gode, ser vi at vi også i 2017 kunne gjort ting enda bedre, legger han til.

Håvard Høgstad, daglig leder i Arnøy Laks er fornøyd med regnskapstallene for 2017. Foto: Arnøy Laks.

60 prosent av slaktevolumet i Troms

Konsernet Arnøy Laks AS har en omsetning på 362,3 millioner i 2017, sett mot 315,6 millioner året før, og den økte omsetning sier han skyldes økt fremmedslakting i datterselskapet Arnøy Laks Slakteri AS.

- Vi passerte 20 000 tonn slaktet volum i 2017, der vår egen fisk er under 25 prosent av volumet i eget slakteri. Slakteriet er det nest største i Troms etter Lerøy Aurora på naboøya Skjervøy. Skjervøy kommune har med dette 60 prosent av slaktevolumet i Troms – over 100.000 tonn går på hjul fra de to slakteriene hvert år, opplyser han.

Nøkkeltall fra regnskapet til Arnøy laks for 2016 og 2017:

Driftsresultatet til konsernet ble 103,4 millioner kroner i 2017, sett mot 105,5 millioner året før, og Høgstad påpeker at driftsresultatet i konsernet er stabilt.

- Det er “farmingen” som bærer det økonomiske lasset i konsernet, og det er der vi må størst fokus, legger han til.

Kalde vintre

Selskapet arbeider med både størrelse på smolt og ikke minst et hensiktsmessig utsettsmønster, og Høgstad sier det er krevende å drive oppdrett så langt nord, der man har kalde vintre som begrenser hvor tidlig vårfisken kan komme i havet.

Arnøy Laks AS:

  • Selskapet har ca. 90 ansatte med sesongarbeidere. Omregnet til årsverk er de i overkant av 70. Hovedtyngden av antall ansatte er på slakteriet.
  • Arnøy Laks har fire oppdrettskonsesjoner, en årlig produksjon av om lag 5000 tonn laks.
  • Konsernet har i tillegg datterselskapene Elvevoll Settefisk AS og Arnøy Laks Slakteri AS, og er integrert fra settefisk til slakteri.
  • Selskapet startet opp 30.juni 1984, og er eid av Tor Nygaard, Geir Nygaard, og Reidar Berg.

- Samtidig som det er viktig å få høstfisken i havet tidlig slik at man har en robust fisk med seg inn i vinteren.

- Bedre rustet

Konsernet arbeider nå med en utvidelse av deres datterselskap Elvevoll Settefisk AS, som Høgstad mener skal gjøre dem enda bedre rustet i forhold til de forannevnte utfordringene.  

Målet for resten av året sier han er fokus på de daglige gjøremålene, og fortsatt utvikling av driften for og få mest mulig ut av konsesjonsvolumet..

- Samtidig arbeider vi med en del FoU knyttet til ferskvann som barriere mot lakselus, der vi blant annet venter på en avgjørelse på vår søknad om søkt om fire utviklingskonsesjoner til konseptet «Aquashield» – akvakulturanlegg med skjold mot luselarver og ytre fysiske farer​.

Høgstad sier også at de har siden i 2011 hatt et godt driftsregime med gode brakkleggingsmønster sammen med deres naboer.

Arnøy Laks er det siste havbruksselskapet nord for Tromsø som er lokalt eid, og eies av tre lokale aksjonærer som bor på Lauksletta: Tor Nygaard, Geir Nygaard, og Reidar Berg. Foto: Arnøy Laks.

- Dette gjør at lusesituasjonen i området har vært god. Vi håper at FoU-innsatsen vi legger ned skal gi ytterligere positiv effekt, opplyser konsernsjefen.

Vil stabilisere driften

Målet de neste årene forteller han blir å stabilisere driften på dagens nivå, både på sjø og land.

- Samtidig håper vi selvsagt på uttelling for både FoU-prosjekt og søknad om utviklingskonsesjoner.

Selskapet har også en ny flåte under bygging, som forventes å ankomme Nord-Troms i løpet av senhøsten.

- I tillegg var vi med på de første to prosentene av MTB-veksten tidligere i år. Vi driver fortsatt litt boligutvikling og har seks toromsleiligheter under oppføring, påpeker han.

Les også om Arnøy laks sitt 2016-regnskap her.