Illustrasjon oppdrettsanlegg. Foto: Fiskeridirektoratet.

Bør ikke bruke DI-indeks for klassifisering av bløtbunnsfauna

Ny kunnskap og erfaringer med bruk av DI-indeks viser at denne er mindre egnet som et kvalitetselement for å vurdere bløtbunnsfauna. Fiskeridirektoratet og Miljødirektoratet anbefaler derfor at denne indeksen tas ut av beregningen av samlet tilstand i miljøundersøkelser, melder Fiskeridirektoratet. 

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

- Vi presiseres at det fortsatt er ønskelig å vise utregningen og enkeltverdien av DI-indeksen i rapporten fra undersøkelsene, sier Fiskeridirektoratet i en pressemelding.

Det er konklusjonen etter at Fiskeridirektoratet og Miljødirektoratet holdt arbeidsmøte i Oslo i november 2015. På møtet deltok fagfolk fra blant annet NIVA, Havforskningsinstituttet, Akvaplan-niva og Uni Research Miljø, og temaet var indekser benyttet til vurdering av bløtbunnsfauna i kystvann.

DI-indeksen er utviklet for å måle individtetthet og er spesielt utviklet for individfattig fauna. Erfaringer med bruk av denne viser i midlertid, så langt, sprikende resultater sammenlignet med de øvrige indeksene for bløtbunnsfauna.

Klassifiseringsveilederen (Veileder 02:2013) skal revideres i 2016-2017, og i denne sammenhengen skal DI-indeksen evalueres. Frem til da er det, på bakgrunn av erfaringene med DI-indeksen, anbefalt å ta ut denne indeksen når samlet økologisk tilstand for de enkelte stasjoner (nEQR for grabb og stasjon) skal beregnes.

Indeksen inngår i vurderingen av bløtbunnsfauna i blant annet C-undersøkelsen ved marine matfiskanlegg.