Oslo Børs er størst i verden når det gjelder sjømat. Foto: Oslo Børs.

Chilensk lakseselskap vil noteres på Oslo Børs - kan skje på fire uker

Det chilenske lakseselskapet Camanchaca melder at de vil noteres på Oslo Børs. Gjør de det, blir de første og eneste chilenske selskap notert. Og noteringen kan komme kjapt.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Selskapet meldte onsdag kveld at de ønsker notering av datterselskapet Salmones Camanchaca. De skriver også at de har fått et lånetilbud fra en nederlandsk bank, samt DNB Bank ASA på hele 165 millioner dollar over fem år, for å refinansiere alle sine finansielle forpliktelser.

Peter Behncke, leder for investeringsbankvirksomheten i DNB Markets forteller til kyst.no om hektiske tider innen sjømat.

- DNB Markets opplever generelt høy aktivitet i sjømatsektoren, og har et positivt syn på bransjen og markedsutsiktene fremover, sier Benche i en kommentar til saken.

- Vi ser at den chilenske oppdrettsnæringen har jobbet seg gjennom en krevende fase, og at det er økende interesse blant investorer for å kikke nærmere på de chilenske selskapene, legger han til.

Han kan ikke kommentere saken eller enkeltselskaper videre, og viser til at selskapene selv styrer dette.

Kan noteres på fire uker

Camanchaca skriver de vil jobbe for å noteres på børsen i løpet av 2017, og ifølge Geir Harald Aase som er kommunikasjonssjef ved Oslo Børs, er dette ingen problem.

- En prosess med å få notering på børsen kan gå ganske fort. Den kjappeste måten er en fire ukers “fast track”- prosess. En vanlig prosess tar cirka åtte uker, sier Aase.

- Jeg ser de bruker DNB Markets som også har god erfaring med tilrettelegging for Oslo Børs og vet hvordan de skal holde tidsfrister, så jeg tror det skal gå greit, legger han til.

Bakkafrost er en utenlandsk lakseaktør på børsen, og Aase forteller at det tidligere har vært sjømatselskaper også fra Peru og Polen notert. Men et sjømatselskap, eller et annet selskap fra Chile for den saks skyld, kan han ikke huske har vært der.

- Dersom chilenerne fullfører planenen om notering blir de det eneste chilenske selskaspet notert her, sier han.

Interesse fra hele verden

Kommunikasjonsjefen synes det er hyggelig å høre om en slik interesse fra utenlanske aktører.

- Sjømat er en viktig sektor på Oslo Børs. Ser man på markedsverdiene på de ulike selskapene, er vi den største i verden innen sjømat. Det at vi er så store gjør at vi igjen tiltrekker oss selskaper og investorere fra sektoren fra hele verden. Interessen er der fordi de vet man også treffer store og viktige investorer i Oslo, slår han fast.

Han forteller han har hørt at flere utenladske sjømatbedrifter vurderer notering.

- Disse kommer fra både fra det amerikanske kontinentet og fra Asia. Oslo Børs er på radaren til hele sjømatverden, sier han.

Også chilenske Multiexport meldte denne uken at de har fått lån på 100 millioner dollar samlet, fra både chilenske og internasjonal banker.