Gå til innhold
Annonse
Cooke Aquaculture Pacific sitt oppdrettsanlegg som nylig havarerte på grunn av en hendelse med ekstremt høyt tidevann. Foto: cbc.ca
Cooke Aquaculture Pacific sitt oppdrettsanlegg som nylig havarerte på grunn av en hendelse med ekstremt høyt tidevann. Foto: cbc.ca

Cooke Aquaculture Pacific har avsluttet første fase i opprydningen etter havariet av anlegget ved Cypress Island i staten Washington. Havariet resulterte i en masserømming, men nær to tredjedeler av fisken er gjenfanget.  

Annonse

Det Canada-baserte selskapet, som også har lokaliteter i øst-Canada, Chile, Skottland og delstaten Maine i USA, uttaler at de har gjort rede for drøye 200 tusen av drøye 300 tusen som rømte fra anlegget. Dette inkluderte nær 146 tusen fisk gjenfanget fra det havarerte anlegget og nesten 50 tusen fisk gjenfisket gjennom selskapets “fish buy-back program», som fikk betydelig hjelp av Coast Salish-stammer.

Les også: 140 000 fisk fortsatt på rømmen etter Cooke-havari

Tilbyr 1,5 millioner dollar til urbefolkningen

I en uttalelse fra selskapet forteller de at det er blitt gitt et økonomisk tilbud på i overkant 1,5 millioner dollar til Coast Salish-stammene for deres innsats i gjenfisket.

Glenn Cooke konsersjef i Cooke Aquaculture. Foto: Michigan Aquaculture Association.
Glenn Cooke konsersjef i Cooke Aquaculture. Foto: Michigan Aquaculture Association.

- Vi er veldig takknemlige for hjelpen med å gjenfange rømt fisk fra anlegget. Spesielt med tanke på bekymringen urbefolkningen har rundt den potensielle innvirkningen rømmingen har på villaks i deres tradisjonelle farvann, sier konsernsjef i Cooke Aquaculture Pacific, Glenn Cooke.

Finansiere en forskningsstudie

Cooke påpeker at fisken ikke er kjønnsmoden, men sier han forstår bekymringene fra urbefolkningen på langtidsvirkninger av rømt fisk. De har derfor tilbudt å finansiere en forskningsstudie for å evaluere påvirkning på villfisk.

- Vi ønsker å samarbeide med urbefolkningen om dette. Derfor har vi etterspurt kontinuerlig input og deltagelse fra flere Coast Salish som skal inkluderes i et forskningsbasert overvåkingsprogram i regi av akademiske forskere.

Les også: Okkupantene har forlatt Marine Harvest-anlegg - overvåker operasjonene fra land

Oppgradere alle anlegg i Washington

Konsernsjefen legger til at de vil forsette å jobbe med alt som trengs for å sikre at en slik hendelse ikke oppstår igjen.

- Vi kjøpte nylig dette anlegget og hadde det prioritert for oppgradering før havariet. Vi har planer om å bruke betydelige summer de neste årene for å oppgradere alle våre anlegg i Washington State.

Cooke Aquaculture Pacific kjøpte Cypress Island-anlegget med fisk sommeren 2016. Selskapet søkte om tillatelse om å utføre infrastrukturoppgraderinger  i februar 2017, etter gjennomført slakt høsten 2017.