Gå til innhold
Annonse
Ecotone og EGGS design mottar DOGA-merket på torsdag. Foto: EGGS design.
Ecotone og EGGS design mottar DOGA-merket på torsdag. Foto: EGGS design.

Den automatiske lusetelleren SpectraLice har blitt belønnet med DOGA-merket for design og arkitektur i 2018. Ecotone har samarbeidet med designhuset EGGS design om utviklingen av kamerasystemet.

Annonse

Ecotone fra Trondheim har utviklet et hyperspektralt system for overvåking av lakselus. Nå får teknologiselskapet utmerkelsen DOGA-merket.

Den prestisjetunge utmerkelsen ble delt ut til Ecotone og trondheimskontoret til EGGS design torsdag ettermiddag på DOGA-dagen 2019 i Oslo.

– Å motta DOGA-merket er en anerkjennelse vi setter pris på, særlig siden det er en kompetent fagjury som har vurdert SpectraLice sin funksjonalitet, design og nytteverdi før de har belønnet oss med merket. Vi må rette en spesiell takk til EGGS design for uvurderlig bistand, sier daglig leder Ivar Erdal i Ecotone i en pressemelding. 

Innovasjon og verdiskapning

Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen sier DOGA-merket løfter frem de beste prosjektene der design og arkitektur har bidratt til innovasjon og verdiskaping.

- Her ligger det mye samfunnsnyttig nyskaping til læring og inspirasjon for andre, legger han til. 

Tor Inge Hjemdal, administrerende direktør i Design og arkitektur Norge (DOGA), påpeker at DOGA-merket er en av de mest prestisjefulle norske prisene som deles ut til design- og arkitekturprosjekter.

– Ecotone er et svært spennende teknologiselskap med utspring fra NTNU-miljøet i Trondheim. De har utviklet et produkt som griper inn i et viktig og følsomt område for oppdrettsnæringen, nemlig hvordan lakselus kan bekjempes på en bærekraftig måte, sier han.

Ecotone og EGGS design mottar DOGA-merket på torsdag. Foto: EGGS design.
Ecotone og EGGS design mottar DOGA-merket på torsdag. Foto: EGGS design.

Bærekraftig vekst

Juryen er imponert over resultatet, og fremhever hvordan løsningen kan bidra til mer bærekraftig vekst i oppdrettsbransjen:

 «Vi opplever SpectraLice som et produkt som er både godt designet og godt tenkt. Selve objektet har en tiltalende utforming med god bruk av materialer og fin integrasjon av funksjoner. At det også reduserer risikoen for skader som oppstår ved manuell telling av lakselus, er også et pluss. Likevel er det den nyskapende miljødimensjonen som imponerer mest – fordi den så tydelig kan bidra til økt effektivitet og bærekraftig vekst i bransjen,» står det i jurykjennelsen.

Ecotone ble grunnlagt av Geir Johnsen, professor ved Institutt for Biologi på NTNU. Han utviklet muligheten for å ta hyperspektale bilder under vann, og gründerselskapet har siden den gang utviklet teknologien i samarbeid med noen av verdens ledende oppdrettsselskaper.

Juryens begrunnelse

«Dette produktet griper rett inn i et viktig område for norsk laksenæring: hvordan man kan bekjempe lakselus på en bærekraftig og miljømessig forsvarlig måte. Det er jo ingen tvil om at norsk laks representerer ikke bare store inntekter for Norge, men også bekymringer knyttet til dyrevelferd og medisinbruk. Ved å få bedre og mer detaljert oversikt over lus i en bestand kan man målrette behandlingen bedre og spare både fisken og miljøet for unødig belastning, skriver DOGA-juryen i sin begrunnelse.»

Juryen fortsetter med å understreke at produktet både er tiltalende og funksjonelt.

«Vi opplever SpectraLice som et produkt som er både godt designet og godt tenkt. Selve objektet har en tiltalende utforming med god bruk av materialer og fin integrasjon av funksjoner. At det også reduserer risikoen for skader som oppstår ved manuell telling av lakselus, er også et pluss. Likevel er det den nyskapende miljødimensjonen som imponerer mest – fordi den så tydelig kan bidra til økt effektivitet og bærekraftig vekst i bransjen.»

DOGA-merket, som tidligere het Merket for god design, deles ut årlig til norske arkitektur- og designprosjekter i forbindelse med DOGA-dagen. Utmerkelsen løfter fram virksomheter og utøvere som har samarbeidet om innovative prosjekter der design og arkitektur skaper samfunns-, miljømessige eller økonomiske verdier.

DOGA er stiftelse under Nærings- og fiskeridepartementet og en del av regjeringens virkemiddelapparat for økt innovasjon. DOGA er en pådriver for bærekraftig verdiskaping gjennom design og arkitektur og legger til rette for samarbeid mellom utøvere og virksomheter, eksperimentering med nye løsninger og formidling av innsikt og læring.

Har du en sak du
vil tipse oss om?

Annonse