Nortek Akvakultur har i løpet av høsten 2018 etablert seg med kontorer i Bergen. På nyåret kom nyheten om at de er kjøpt opp av nye eiere innen 1.mars i år. og vil satse ytterligere på teknologiutvikling av utstyr til havbruksnæringen. Foto: Therese Soltveit/Kyst.no.

- Disse endringene er utelukkende positive for vår drift

Nortek Akvakultur startet det nye året med å annonsere at de har fått nye kanadiske eiere, som daglig leder sier virkelig vil satse på teknologiutvikling innen havbruk. 

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Teknologi-bedriften etablerte seg i fjor høst på Laksevåg i Bergen, og har de siste månedene bygget opp virksomheten i laksehovedstaden og etablert kontakt med kundene som strekker seg langs hele kysten, samt deler av Europa.

Nye eiere og nytt navn

Tor Espen Skoglund, administrerende direktør sier til Kyst.no da vi besøker bedriften at Nortek Akvakultur ble opprettet som et datterselskap av Nortek i Oslo, som skulle ha fokus på kun havbruksrelatert virksomhet.

Daglig leder Tor Espen Skoglund sier de etterhvert får enda større repertoar av produkter, og ser frem til en rivende teknologiutvikling fremover. Foto: Therese Soltveit/Kyst.no.

- Men på slutten av 2018 ble det endring i planene, og i går gikk vi ut og opplyste at de nye eierne InnovaSea Systems skal innen 1.mars i år ha 100 % overtatt selskapet fra Nortek og nytt navn skal være på plass. Hva det blir og når det skjer er ikke spikret enda, påpeker Skoglund.

- Solide pengesterke eiere

Det nye morselskapet InnovaSea har lang erfaring innen instrumentering og teknologi, og Skoglund sier at de har solide pengesterke eiere i ryggen som virkelig ønsker å satse innen akvakultur og overvåking av miljøforholdene i merdene. 

- Disse endringene er utelukkende positive for vår drift, og gjør at vi etterhvert kan tilby enda bedre løsninger for kundene våre.

Skoglund påpeker at InnovaSea er eid av et fond ved navn Cuna Del Mar, som er styrt av en dame som har store ambisjoner om å øke proteintilgangen i verden på en bærekraftig måte, samt være en sterk bidragsyter innen teknologiutvikling i havbruksnæringen.

- Hun har derfor investert i mye selskap som kan bidra til å drive oppdrett på en bærekraftig måte samt øke teknologiutviklingen, legger han til.

Skoglund sier de ser muligheten til å komme opp noen hakk i klassen i forhold til teknologi, med InnovaSea på laget. 

Temaet i Bergen bestående av Torstein Nyhammer Mellingen, Tor Espen Skoglund og Sigve Naustdal. Klikk for større bilde. Foto: Therese Soltveit/Kyst.no.

Teknologiutvikling i fokus

Å bli best i klassen er noe Skoglund poengterer de har høyt fokus på. 

- Vi vil med InnovaSea i ryggen få et mye større utvalg av produkter, samt en kraftig tyngde på teknologiutvikling. Konsekvensen av oppkjøpet er at vi nå får tilgang til en del utstyr vi ikke hadde før.

Selskapet har tre utviklere i Oslo, men det sitter også flere utviklere i Canada som skal jobbe tett med videreutvikling av eksisterende løsninger.

- Vårt fokus er sensorer og målere. Vårt søsterselskap i Canada har en løsning der sensorene kommuniserer trådløst under vann. Det gjør at en sensor sentralt nedsenket i merden vil være kommunikasjonspunkt, og kan sende data til skyen. Det betyr at vi kan koble til mange sensorer og behandle mer sensorikk uten at man må supplere med veldig mye utstyr over vannet, forklarer Skoglund. 

Han påpeker at de ser at oppdretterne ønsker mer automatisering av anleggene, og utnytte mer info fra stordata (big data) og danne et mer helhetlig bilde informasjon for å bli bedre på fôring og fiskevelferd.

- Kunne unngått ulykker på merdkanten ved strømmålinger

De produktene som Nortek Akvakultur allerede har levert til kunder, skal de fortsette med, slik at kundene får tilgang til de samme løsningene som før. 

- Vi skal sammen med våre nye eiere sette opp en utviklingsplan, der vi fremover vil utvikle eksisterende løsninger, samt nye i samarbeid med søsterselskapet Real Time AquaCulture.

Strømmålingene sier han kan brukes i forkant av oppsett av nye anlegg for å finne best mulig plassering innenfor det gitte området.  Man bruker mest strømmålinger for å se på belasting på eksisterende anlegg og til justering av forbildet i forhold til strøm. 

- Hvis det er stor fart på sjøen så ser det at det nok ikke er så lurt å fôre fisken så mye akkurat da. Man får også vite om det er hensiktsmessig å gjøre operasjoner på anleggene. Er det sterk strøm bør man gjerne ikke legge til med en stor brønnbåt på merdkanten. Det er flere ulykker og rømminger man kunne ha unngått dersom man hadde bedre kunnskap om strømforholdene, sier Skoglund. 

- Solid team i ryggen

Skoglund påpeker at siden i høst har han jobbet for å få på plass kontor og et team.

- Vi har ansatt en salgssjef og en instrumentingeniør. I tillegg har vi tre utviklere i Oslo som jobber derfra, som kommer fra Nortek. Ettersom kanadierne virkelig ønsker å satse og vi får bredere produktliste, har jeg stor tro på at vi vil blir flere ansatte her fremover, sier han. 

Skoglund sier han vil jobbe mye med det administrative i selskapet, samt innkjøp, logistikk og rapportering.   Kundekontakt er også en viktig del av jobben.

- Det vil bli noe reising til Canada for å snakke med ledelsen og oppfølging av teknologiutviklingen de gjør der, samt reiser månedlig til Oslo for oppfølging av de ansatte der. 

- Dynamisk og fresht team

Torstein Nyhammer Mellingen er ansatt som salgssjef, og har mange års erfaring fra salgsbransjen, blant annet fra Arctic Algae og Gjensidige. 

Torstein og Sigve diskuterer nye teknologiløsninger. Klikk for større bilde. Foto: Therese Soltveit/Kyst.no.

Skoglund sier at Mellingen har mange kontakter innenfor oppdrettsnæringen, og påpeker at Mellingen brenner for salg og er god på relasjonsbygging. 

31-åringen har en master i finans, samt en bachelor i eksportmarkedsføring, med spesialisering av laks.

- Jeg flyttet til Bergen i fjor høst, og ser frem til å være med å videreutvikle dette selskapet som har store ambisjoner innen teknologi og havbruk. Jeg er glad for å være en del av et dynamisk og fresht team. Den første tiden i selskapet har vært fin og jeg føler produktene er godt etablert og kundene kjenner til løsningene våre, sier Mellingen med et stort smil. 

Han påpeker næringen og brukerne er flink å komme med tilbakemeldinger, som gjør at de raskt kan utføre de software-endringene oppdretterne ønsker. 

Sigve Naustdal er ansatt som instrumentingeniør, er 31 år og kommer fra Flaktveit i Bergen. Han har en master i fysikk, men påpeker at instrumentering og målevitenskap var hovedtemaene for utdanningsløpet hans. Naustdal startet i stillingen den 1.desember og skal ha ansvar for produksjon, serviceoppfølging, utvikling og support.

31-åringen fra kommer fra en stilling på UiB, der han jobbet med kjemisk oseanografi som instrumentingeniør. 

- Sigve har verdifull erfaring fra instrumentering og målinger på båt og i sjø, så han vet hva dette går i. Hans erfaring var en av grunnene til han ble ansatt, sier Skoglund, som legger til at de to nyansettelsene i Bergen har vist seg veldig kompetente og har raskt kommet inn i prosedyrene. 

Sjømatklyngen startet tilbake i 2016 opp Norges første Traineeprogram for sjømatnæringen. Seafood Trainee strekker seg over ett år, og er et bedriftsrettet juniorprogram for unge kandidater. Foto: NCE Seafood Innovation Cluster.

Ønsker å bli en del av sjømatklyngen 

En av nyheten Skoglund kan avsløre er at de skal søke om å bli medlem av “sjømatklyngen” NCE Seafood Innovation Cluster som holder til i Bergen, og vil delta i deres trainee program. 

- Vi skal i løpet av året ha inn en person som kommer fra NCE sitt trainee-program. Vi skal også samarbeide med Universitetet i Bergen, i forhold til mastergrad opplæring og arbeidserfaring, sier han. 

Les også: Seafood Trainee - En fantastisk mulighet til å lære mye innen næringen