Utstyrsleverandøren Egersund Net er fornøyd med regnskapstallene for 2015. Foto: Egersund Net.

Egersund Net blir større

Daglig leder Geir Henning Risholm i Egersund Net sier til kyst.no at de er godt fornøyde med regnskapsresultatet for 2015, selv om både omsetning og driftsresultat er gått ned. Han peker blant annet på flere store investeringer selskapet har gjort de siste årene.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Utstyrsleverandøren Egersund Net har gått litt ned i omsetning og gikk fra 450,8 millioner i 2014 til 427, 4 millioner i 2015. Driftsresultatet til selskapet er redusert med 9,5 millioner kroner, fra 62,4 til 52,9 millioner kroner.

Nøkkeltall for 2014 & 2015 for Egersund Net.

- Vi er godt fornøyd med resultatet. Vi gjør relativt store investeringer og har en god avskrivningspolicy, sier daglig leder Geir Henning Risholm i Egersund Net til kyst.no.

Han sier nedgangen i tallene blant annet skyldes en reorganisering.

- Fra 1. januar 2015 skilte vi ut vår «handelsavdeling» som nå står på egne ben som et dedikert selskap – Egersund Trading AS. De hadde en omsetning i 2015 på ca. 50 mill. Korrigerer man for dette betyr det at Egersund Net med dagens produkter hadde en bra økning i omsetning fra 2014 til 2015. Egersund Net eier 40% av aksjene i Egersund Trading, sier Risholm.

Kjøper seg større

- Hvilke investeringer har dere gjort i år som kan påvirke regnskapet for 2016?

- Med effekt fra 1. desember 2015 kjøpte vi Vonin Refa sin avdeling på Rørvik. Det betyr at Egersund Net AS nå har 7 servicestasjoner, i tillegg eier vi 50% av NOFI Oppdrettsservice på Skjervøy. Vi vil gjøre betydelige investeringer i Rørvik , både i 2016 og 2017 for å bygge opp en god og effektiv servicestasjon. Vi er snart ferdige med en høyteknologisk ny vaskestasjon på Manger nord for Bergen, sier Risholm.

Daglig leder Geir Henning Risholm er godt fornøyd med regnskapsåret 2015. Foto: Egersund Net.

Denne vaskestasjonen vil på lik linje med alle de andre vaskestasjonene selskapet driver innfri dagens og morgendagens krav fra Miljødirektoratet i forhold til rensing av vaskevannet.

- Alt vann blir også ozonbehandlet før utslipp til hav, det betyr at vi fjerner alt av bakterier og virus i avløpsvannet. Dette krever betydelige investeringer og kompetanse som bidrar positivt til havbruksbransjens miljøfotavtrykk, legger han til.

Selv beskriver han dette året som svært travelt, både innen nyproduksjon, service og produktutvikling.

- Mange etablerte kunder såvel som nye kunder gir oss godt med arbeid, sier han med et smil.

Nyheter innen dødfisk-håndtering

Selskapet har også noen nyheter der de har jobbet sammen med LiftUP for å utvikle en løsning som monteres i notposens senter bunn for å stabilisere LiftUP’ens posisjon, noe som gir en sikker dødfiskhåndtering.

- Dødfisksystemene har de siste årene blitt større og gitt en høyere risiko for hull i notposen. Denne løsningen gir nå en mye bedre og sikrere løsning for dødfiskhåndtering, konstaterer Risholm.

Selskapet har også jobbet med videreutvikling av en tubenot, også kalt snorkelmerd. Denne er patentert, og konseptet utvikles stadig. Blant annet er en forbedret løsning nå satt i sjøen for verifisering. Selskapet er sikre på at denne løsningen gir stor reduksjon av lusepåslag, og mener at den tekniske løsningen skal være god nok for navngitte stormer. Det jobbes også med en trygg gangbro mellom ytre og indre ring.

Utvikling av ny teknologi

Selskapet ønsker også å ta del i den nye teknologiske bølgen som utviklingskonsesjonene har ført med seg. De har derfor slått seg sammen med Akva Group ASA og Sinkaberg-Hansen, der de har etablert selskapet Atlantis Subsea Farming med formål om å utvikle nedsenkbare oppdrettsanlegg for oppdrett av laks i industriell skala. De har søkt om seks utviklingstillatelser for å muliggjøre storskala utvikling og uttesting av det nye teknologiske- og driftsmessige konseptet. Les mer om konseptet her. 

Egersund Net har også samarbeidet med flere andre utviklingskonsesjon-prosjekter. Blant annet Bremnes Seashore og Nordlaks sitt Havfarm prosjekt. Les mer om konseptet her.

Illustrasjon av de nedsenkbare oppdrettsanleggene til Atlantis Subsea Farming. Foto: ASF.

Når det gjelder den store mengden med konsesjonssøknader sier Risholm at det er gledelig for selskapet å bli invitert med i en del av disse prosjektene.

- Noen vil bli gjennomført uansett om konsesjoner blir tildelt, mens andre vil avhenge av positivt svar. Fiskeridirektoratet har, etter min mening, litt av en utfordring med å vurdere disse søknadene og følge opp prosjektene som får innvilget konsesjoner. Det som uansett blir viktig for havbruksbransjen er å utvikle teknologi som jobber i takt med naturkreftene og som holder kostnadene nede pr. kg. laks. Noen tror vi får mindre lus ved å komme lengre ut i havet, den troen har ikke jeg basert på faktaopplysninger ifra fiskere langs kysten, sier han avslutningsvis.