Illustrasjonsbilde av smolt/settefisk. Foto: Linn Therese Skår Hosteland.

Enkelt grep kan gjøre smolten mer motstandsdyktig mot PD

Om laksesmolten får bruke lenger tid til å venne seg til sjøvann, blir de mer motstandsdyktige mot PD, ifølge Havforskningsinstituttet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

I en artikkel på Forskning.no viser de til at det de siste årene har det vært en økning i antall tilfeller med PD  i Norge, og at de fleste av de 137 utbruddene i fjor var forårsaket av SAV3, mens det i Midt-Norge stort sett var SAV2 som forårsaket sykdommen.

– Nye resultater viser at laksesmolt er ekstra utsatt for virusangrep rett etter at den er overført til sjøvann, sier forsker Sonal Patel ved Havforskningsinstituttet.

Størrelsen på ungfisken og hvor lang tid som har gått siden den ble overført til sjøvann, ser ut til å ha betydning for hvor robust laksen er når den må kjempe mot viruset.

Hos oppdrettslaks kommer de fleste utbruddene av pankreassyke i løpet av det første året etter at de er overført til sjøvann, men laksen kan være smittet i lang tid før selve utbruddet.

Resultater fra et forsøk viser at lengden på tilvenningen til sjøvann også har effekt på immunsystemet og evnen til å stå imot virusangrep.

– Resultatene våre viser at smolten har bedre sjanse til å motstå viruset som fører til pankreassyke dersom de ikke blir utsatt for det umiddelbart etter overføring til sjøvann. Kombinasjonen av god smoltkvalitet og at fisken har fått lengre tilvenningstid til saltvann, utgjør en stor forskjell når det gjelder å motstå viruset, forteller Patel.